Председател на РИК предупреждава за проблеми на изборите заради протоколите за вота

Те изобилствали от излишна информация, а попълването им изисква повече от час

OFFNews 19 март 2021 в 08:48 2776 0

Членове на секционни комисии предупредиха за сериозна вероятност от грешки в протоколите и опашки при предаването им заради новия формат на протокола за изборите.

"Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина, а от предишни избори знаем, че СИК срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3", заяви председателят на 25 РИК-София Валери Цолов пред бТВ.

Протоколът се попълва от членовете на СИК при отчитане на изборните резултати, след това отива в РИК. Член на РИК проверява наличието на всички страници, дали е подписан от всички членове на СИК и после той се предава на „Информационно обслужване“ – въвеждат се в компютър данните, след което се връща обратно в член на РИК, който прави задълбочена проверка на всяко едно число. Едва след това протоколът се приема. Процедурата отнема поне един час, обясни технологията Цолов.

Той уточни, че тази година ще има и много членове на СИК, които за първи път са в комисиите, тъй като повечето опитни членове са в рисковите групи.

"Протоколът изобилства от излишна информация, която не дава добавена стойност, а само ще затрудни. Няма да има адекватно обучение на СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината", изтъкна още Цолов.

ЦИК е била уведомена чрез писмо за проблема още преди три седмици, но досега не е реагирала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови