ПП-ДБ: Достойно заплащане за медиците, безплатни лекарства и намаляване на доплащанията от джоба на пациентите

OFFNews 04 юни 2024 в 18:03 514 0

Избори 2024

Снимка ПП

Избори 2024

“Продължаваме Промяната - Демократична България” доказаха, че имат решения за здравеопазването. Първите решителни стъпки бяха направени, така че този ключов сектор да работи за хората, а не за частни печалби.

Политиката на ПП-ДБ в двата редовни кабинета дава резултат. Статистиката показва общ спад на цените на лекарствата с 1.2%. Вижда се и обрат в двете най-мрачни демографски тенденции. През 2023 година за първи път от много години насам в България се повиши раждаемостта - регистрирани са 57 478 родени деца. В сравнение с предходната година броят на живородените се в увеличил с 1.1%. Спадна и смъртността - с 15%. Това е най-големият спад на общата смъртност от 2000 г. насам - за последните 24 години.

Основен акцент в управленската програма на ПП-ДБ ще продължи да бъде силната подкрепа за хората, страдащи от най-масовите заболявания в страната чрез безплатни лекарства за диабет и сърдечно съдови заболявания (комбинирани), както и за неврологични и респираторни болести. Предвижда се още неколкократно намаление от доплащанията на пациентите за медицински изделия и консумативи чрез финансирането им през клиничните пътеки.

В неделя ПП-ДБ обявиха на брифинг в парламента, след проваленото от новото мнозинство в парламента заседание, че продължават да работят минималните заплати на медицинските специалисти да станат най-малко 80% от средната работна заплата, а стартовата заплата за млад лекар да е равна на средната за страната. Мярката е във връзка с нуждата от развитие и задържане в България на медици, които да се грижат за здравето на хората. За целта тази година с бюджета на Асен Василев бяха осигурени 3,573 млрд. лева за болнична помощ. Увеличението от 2022 година е близо 1 млрд., когато сумата беше 2,751 млрд.

Политиката на ПП-ДБ в здравеопазването е последователна и това личи от постиженията, които коалицията успя да извоюва в последните няколко парламента и с двата редовни кабинета.

По време на кабинета Денков беше намалено доплащането на 400 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, а 56 от тях вече са напълно безплатни - и мярката облекчи бюджета на 600 000 души в цяла България. Последното редовно правителство осигури и повече средства за майчино и женско здраве, въведоха се и допълнителни прегледи за неосигурените майки. Вече има 20% повече средства за инвитро процедури, за да има повече български деца. Вече има средства и за лечение на възрастни с редки болести.

Кабинетът Петков преди това осигури и безплатни медицински изделия за всички хора с диабет, което ще доведе до увеличаване с 10 години на средната им продължителност на живот. Осигуриха се и специални храни за деца и възрастни с болестно недохранване.

Сериозно се увеличиха направленията, както и средствата за профилактични прегледи за всички здравноосигурени българи.

ПП-ДБ направиха по-достъпно образното изследване със скенер и ядрено-магнитен резонанс в извънболничната помощ - вече няма нужда от одобрение от НЗОК. Бяха осигурени средства, за да се задължат болниците да увеличават възнагражденията на лекарите и медицинските сестри - за да не бягат от България в чужбина. Има и средства за допълнително финансиране за специализация по приоритетни специалности с трайна липса на кадри.

Да не забравяме медицинските хеликоптери - първият, след много саботажи и забавяне, вече е в България, очакваме още седем до 2026 г. Кабинетът Денков договори 42 високопроходими и 4x4 линейки за райони, до които се стига по-трудно, а 39 лечебни заведения ще получат най-модерно оборудване с парите, които ПП-ДБ осигуриха по Плана за възстановяване и устойчивост. И много важно - средства за откриване на аптеки в труднодостъпни и отдалечени райони на страната, за да имат всички българи лесен достъп до аптека.

ПП-ДБ въведоха нови изисквания в грижата за децата в детските градини и училищата, които задължават медицинския персонал да оказва грижа на деца с хронични заболявания, вкл. поставяне на инсулин. Намали се и административната тежест при изписване на продължаващо лечение с инсулинови помпи, регламентираха и осигуриха средства "затворените системи за диабет", познати като "изкуствен панкреас”.

Призивът на обединението е: “Гласувайте с номер 14 на 9 юни. Достъпът на българските граждани до качествена медицинска помощ ще продължи да бъде наш основен приоритет. Няма да оставим медицинските специалисти и пациентите в състоянието на свободно падане. Тази тема ще бъде една от първите след сформирането на новото НС, която ще поставим.”

Парламентарни избори 2024

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !

     
    X

    За и против Гей парада