Политолог: Предсрочен вот при добра преднина за победителя на 25 май

OFFNews 14 май 2014 в 10:22 3277 4

Борис Попиванов

Снимка БГНЕС, Архив

Предсрочни парламентарни избори са възможни, ако една от двете водещи партии – ГЕРБ или БСП, постигне убедителна преднина с поне два мандата на изборите за Европейски парламент, коментира пред БГНЕС политологът Борис Попиванов.

„В единия случай, ако ГЕРБ почувства, че отново е във възход, със сигурност ще се възползва, защото нито протестите, нито националният политически живот работи в тяхна полза. Точно поради тази причина, едно силно представяне на ГЕРБ би ги накарало да се възползват от вълната. Сходно стоят нещата и при социалистите, които при силно представяне може би биха решили, че е време да пренаредят политическата конфигурация и да диктуват по нов начин условията на своя партньор ДПС и съответно с много самочувствие ще се отправят към избирателя, но вече на по-различен тип управление“, смята Попиванов.

Според политолога предизборната кампания минава под знака на предпазливостта, защото заради бурния политически живот от последната година никоя партия не е сигурна в собственото си представяне.

Експертът допуска, че партиите може би пазят по-активната си кампания за след изборите.

„Може би го има и моментът, че се пазят за по-сериозни действия след изборите за ЕП – било за едни евентуални предсрочни парламентарни избори в България, било за една следизборна битка след 25 май. И все пак не бива да забравяме, че понякога в самия край на кампанията избухват някакви бомби, които променят нагласите. Вече сме гледали този филм, така че и това не може да бъде напълно изключено“, коментира политологът.

По думите на Попиванов електоралните нагласи създават битки на два фронта – между ГЕРБ и БСП за първото място, и между „България без цензура“, „Реформаторски блок“, АБВ, и НФСБ за влизане в Европарламента.

Попиванов коментира още, че изборните резултати от 25 май ще определят съдбата на редица по-малки формации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови