Политолог: Партиите ще си купят 250 000 служебни гласа

ОFFNews 22 август 2014 в 17:37 4978 1

Политологът Димитър Димитров.
Политологът Димитър Димитров.

Партиите ще си купят 250 000 служебни гласа. Това заяви пред "Труд" политологът Димитър Димитров. 

"Броят на лицата, които имат служебен статут по сегашния кодекс, е огромен. Първо партиите назначават членовете на комисиите. След това партиите изпращат представители, които ще контролират тези назначения. После изпращат застъпници на кандидатите, които ще наблюдават първите две категории. И накрая се появяват т.нар. наблюдатели, които ще са 80-100 хил. души. Т.е. съществува огромна армия от 200-250 хил. служебни лица на тези избори. Големият проблем е, че партиите възмездяват финансово това тяхно участие. Казано в прав текст - това са купени гласове", обяснява Димитров.

По думите на Димитров купуването на гласове важи за всички партии, които има финансов ресурс. 

Според него повечето от 25-те партии и колиции, които ще се явят на изборите, ще го направят на олимпийски принцип. "Някои от тях дори отиват на избори не заради себе си, а за да навредят на други", каза той, като допълни, че минимумът от необходими гласове за влизане в парламента е 140 000 гласа.

"Очаквам резултатът на ГЕРБ да бъде два пъти по-голям от този на БСП. Няма как ГЕРБ да получи по-малко от 1 млн. и 200 000 гласа, при положение че на предишните избори имаха 1 млн. и 100 хил. гласа. И обратно, БСП няма как да получи повече от 600 000, при положение че е имала 420 000 на изборите преди 2-3 месеца", прогнозира Димитров.

Мнозинството на ГЕРБ в парламента обаче зависи от представянето на АБВ, Реформаторския блок, Патриотичния блок (НФСБ и ВМРО) и ББЦ. Според политолога ако две от тези коалиции не успеят да влязат в парламента, ГЕРБ ще бъде близо до 120 мандата. Но ако и четирите преминат бариерата, трудно ще вземе дори 110 мандата.

“Любимец 15” се получи, защото БСП се отнесе лекомислено към преференциите. Ако имаха ясна кампания как да се гласува, щеше да е друго", коментира Димитър Димитров една от големите изненади на изборите за европарламент от тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!