Печатницата на БНБ поиска отлагане на втория тур на изборите. ЦИК отказа

Екип на OFFNews Последна промяна на 28 октомври 2015 в 14:15 5028 5

Печатницата на БНБ е изпратила писмо, в което иска отлагане на втория тур на местните избори с аргумента, че няма време за отпечатване на бюлетините заради голямото забавяне на данните кои кандидати отиват на балотаж.

ЦИК е разгледала искането вчера и е отказала вторият тур да бъде проведен на 8 ноември, вместо на 1 ноември, както иска БНБ.

Информацията, съобщена първо от "24 часа", бе потвърдена от OFFNews от източници от Централната избирателна комисия. ЦИК са разгледали писмото вчера и са отговорили на БНБ с аргументи защо вторият тур може да се проведе на 1 ноември, обясниха от комисията за OFFNews.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера, отговарящ за изборите, Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов, както и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Отпечатването на бюлетините за втория тур на местните избори върви по план, съобщи след публикуването на новината говорителят на БНБ Александър Урумов пред БНР. Във вторник в ЦИК е пристигнало писмо от печатницата на Централната банка, че заради забавянето на обработката на резулатите, може да се забави и отпечатването на изборните книжа за втория тур и това може да наложи отлагането му с една седмица. Вече процесът е нормализиран, увери той.

Отлагане на втория тур на изборите би превърнало изборите в незаконно проведени, защото Изборният кодекс изисква балотажът да се проведе в 7-дневен срок.

Безпрецедентното забавяне на изборните резултати дойде заради сериозни организационни слабости при провеждането на изборите за местна власт, които се проведоха в един ден с референдума с въпрос дали да бъде въведено електронното гласуване. Повече от две денонощия членовете на комисиите не можеха да предадат протоколите си, а стояха като заложници, заключени в зала "Арена Армеец" в София. И до момента протоколите не са обработени и няма пълни официални резултати за отиващите на балотаж кандидати за кметове, районни кметове и общински съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2015 в 15:46

Чесън, ако е изцяло български, евала. Но както казва Путкодеров...... няма пролет. Иначе "със съучастие" на българи съм виждал доста софтуер но само съучастие.На времето разцъквах разни линукси и съм попадал на разни "българщини", коя от коя по-бъгави. Това са ми наблюденията, може и да греша и наште да са дръпнали напред ....

28.10 2015 в 15:42

@уй
Има български софтуер, който диктува модата, лошото е че заради него президентът награждава джебелци, работещи за Google. Преди също имаше български софтуер, за него един тъмен президент с конска усмивка, се среща и с Бил Гейтс, а тук идва вицето на Майкрософт. Форматът "OfficeSuite" беше реализиран в България 1991-1992, преди още Майкрософт 1995 да се сети да обедини таблици, редактор и презентации в едно, да не говорим, че след като бяха показани бази от данни заедно с редактор за представяне и малки функцийки за събитията за всяка данна във формуляра, наречен сценарий, Майкрософт, месец след това пусна Access, с куп бъгове първо в България за 90 долара. В България има много работи, както и много продажници. В последните 20 години, продажниците управляват България, затова България е най-бедната страна в Европа.

28.10 2015 в 14:58

УЙ, OfficeSuite за Андроид е такъв софтуер, ако това те успокоява.

28.10 2015 в 14:58

ОнПутСрама да започва да печата у тях си !

28.10 2015 в 14:48

А бе в тази жалка държавица с изключително "Ентелегентен" народ, и избори като хората не могат да се направят. Какво остава за нещо по-сериозно. И кисело мляко вече не можем да направим..... Само за IT сектора нещо се говорят легенди ама аз за някакъв софтуер (на световно ниво) изцяло български не съм чул или видял, тъй че пак слухове, мераци, легенди преплетени в едно....