Първи коментари: Такова нещо е имало само при царя

Съществена загуба за досегашните парламентарни сили

OFFNews 04 април 2021 в 20:13 7221 0

Сериозни предизвикателства за съставяне на бъдещото мнозинство прогнозира социологът Геновева Петрoва след обявяването на първите изборни резултати в студиото на bTV. По думите ѝ отливът е към "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Извънпарламентарната опозиция взема 1/3 от гласовете, а досегашните парламентарни сили бележат съществена загуба, коментира социологът Добромир Живков. Той прогнозира драстична промяна в политическата ситуация в сравнение с 44-то Народно събрание. Според него на тези избори за пръв път се включва вълна от нови избиратели - от съвсем млади хора и от такива, които по принцип не гласуват.

Опозицията печели тези избори, посочи на свой ред Даниел Смилов.

Свидетели сме на учебникарска истина: когато една политическа партия не е във форма, отваря поле за други играчи, коментира Антоанета Христова, политически психолог.

Пред Нова тв социологът Андрей Райчев коментира: "Такова нещо е имало само при царя."

Политологът Румяна Коларова: "Българите изненадват лошите прогнози."

Първан Симеонов, социолог: "Новината е, че БСП и Слави са на кантар. Другият кантар е долу - ще влезе ли ВМРО? Активността може да мине 3 милиона, което означава, че изборите ще са по-скоро легитимни в очите на българите."

Извън съмнение е, че резултатът е успех за ГЕРБ – след трети и то пълен мандат да си първа сила безспорно е успех, заяви в студиото на bTV социалният антрополог Харалан Александров. По думите му Демократична България също заслужават поздравления за резултата, защото са повели протестното движение.

Мачът завърши 2:1, но тия, които паднаха, викат „Не, не, ние победихме. Изключителен резултат на Демократична България“, коментира пред БНТ Ивайло Цветков-Нойзи. Според него резултатът на Мая Манолова е “абоминация”, тъй като няма никаква памет за това, което е била Манолова през 2013 г. Нойзи направи асоциация с резултата на “Има такъв народ” с храм на пролите от антиутопията „1984 г.“ на Джордж Оруел. Това е институцията, която се грижи за развлечението на масите. “Сега храмът на пролите влезе в парламента”, каза Нойзи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!