Първанова протестира в Плевен за по-добро здравеопазване

OFFNews 15 май 2014 в 19:08 8295 2

Антония Първанова

В Плевен българският евродепутат Антония Първанова се включи в Европейския ден на протест на лекарите.

Там тя сподели, че вижда мощна вълна на натиск в цяла Европа и се надява това да доведе до включване на глава „Здравеопазване” в Договора за членство в ЕС.

„С включването на тази глава ще е възможна обща европейска политика в сектора, а чрез общото законодателство ще се подобри организацията и финансирането на здравеопазването. Тя ще помогне и за създаването на стандарти за качество и за използване на фондовете максимално за осигуряване на достъпа на хората до медицински услуги“, разясни идеята си Първанова, която е водач на евролистата на КОД - Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП.

В Плевен тя сподели и опита, и вижданията си по темата като един от политиците, които се занимават със здравеопазване на европейско ниво.

„Участвам в един екип от 30 души и се гордея, че съм единственият българин в този екип и единственият евродепутат. Нашата задача е да оценим модели, които гарантират достъп до здравеопазване, до качествени медицински услуги за гражданите на ЕС , да се опитаме да ги приложим като пилотни проекти, финансирани с евросредства, за да може от тях да излезе подходящия модел за цяла Европа“, заяви д-р Първанова.

Първанова допълни още, че според нея страната ни трябва да обърне внимание на здравеопазването.

Тя изрази опасението си, че майчиното, детското и училищното здравеопазване са в критично състояние.

“Разбихме имунизационните си календари, разбихме мрежата долечебни заведения и достъпа до поликлинична помощ. Съсипахме болниците, разбихме спешната помощ, достъпа до фармацефтични услуги.”, коментира още евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews