Първанов: Доган даде знак, че много от бг турците са убедени патриоти

OFFNews Последна промяна на 21 март 2017 в 09:23 4284 4

Хората не искат нови предсрочни избори. Нужен ни е обаче ефективно действащ кабинет, а не нещо временно. 

Това заяви основателят на ПП Алтернатива за българско възраждане и президент на България (2002-2012) Георги Първанов по България он ер. Тезата му бе в отговор на въпрос, свързан с възможностите за следизборни обединения в България и позицията на коалиция „АБВ – Движение 21“. „Ще преценим, разбира се, когато приключат изборите и видим какъв е резултатът. Както на нашата коалиция, така и на останалите формации. Тогава ще е ясно каква би била възможната конфигурация. За мен критерият е да се създаде работещо правителство, не правителство на всяка цена. Не е въпросът да направим кабинет, който да избута няколко месеца и отново да вървим на избори. Ние сме за това да се направи всичко възможно, с цената на допустими и разумни компромиси да се избегнат нови предсрочни избори, защото това искат гражданите, това иска бизнесът. Те искат сигурност. Когато си правят бюджета, сметката за една година напред, те искат да не калкулират един период на безвремие, какъвто без съмнение ще представляват едни нови предсрочни избори“, посочи той. По думите му единно управление с участието на Обединените патриоти и ДПС, за каквото се появиха прогнози, би било като в баснята за „Орел рак и щука“. 

Първанов бе призован за коментар и по отношение на възможностите за партньорство с БСП, както и за оценка по отношение на поведението на настоящия лидер на социалистите. „Имам добра памет за политическите процеси в лявото и не само там. Госпожа Нинова ми прилича на късния Виденов. Като начин на изказ, като поведение. Не го казвам, за да я оценя, положително или негативно, просто ми напомня. А по отношение на въпроса за възможните конфигурации в ляво, идейната близост разбира се, я има. Ако направим един прочит на програмите на АБВ и „Движение 21“ и тази на БСП, ще открием доста сходни елементи. Въпреки, че ние сме по-лявата формация и отношението ни към плоския данък за мен е показателно. Между нас се открои едно разделение на чисто морална основа. Поведението на Нинова и екипът й в началото на президентската кампания, начина по който ни излъга, да го кажа откровено, ме изпълва със сериозни съмнения. Това обаче са си моите съмнения, аз си се дръпвам с тях, знаете аз вече съм на втора линия. Опция за коалиция с БСП съществува, във всеки случай повече отколкото в дясно, където аз не мисля, че имаме много допирни точки с формациите, които съществуват. Особено с такива, за които не знам даже дали са десни като партията на Марешки ,например“.

Георги Първанов коментира и напрежението между България и Турция във връзка с опитите за намеса на Южната ни съседка в изборния процес у нас. Той припомни, че е предупреждавал за подобно развитие още преди повече от половин година, когато е направил анализ на книгата на тогавашния турски премиер Давутоглу „Стратегическа дълбочина“ . Там много ясно са очертани тези параметри за бъдеща намеса. Едната причина, според автора, е в наличието на малцинства, а другата е в религиозни символи. И ето това, за което се пише в книгата, се случва. По времето на Източна Румелия, когато част от България е била васална на Турция, султанът не се е намесвал. Сега сме свидетели на нещо, което искрено се надявам да се обяснява само с предстоящия референдум в Южната ни съседка. Ердоган има нужда очевидно да нагнети напрежението, за да консолидира подкрепа за себе си, но не знам какво ще стане в момента, в който той вземе една такава, наистина огромна власт, която някои , може би не без основание смятат, че граничи със султанската“, посочи Първанов, който бе призован да коментира и отвореното писмо на лидера на ДПС Ахмет Доган. „Адресатите са поне два. Първият е самата Турция. Да знаят, че не всички са като Местан. Че голяма част от българските турци смятат и са убедени патриоти, български патриоти. И това е един много важен знак. Другото, според мен, е един знак към българските партии за това да се снеме максимално напрежението на етническа и религиозна основа, да се разбере от всички, че в крайна сметка имаме общи цели и интереси, касаещи бъдещето на България“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12009

4

Nik68

23.03 2017 в 13:27

"Госпожа Нинова ми прилича на късния Виденов. Като начин на изказ, като поведение." Тези двамина много яко са се хапали и много са се намразили.

3504

3

Долу ръцете от Доган - най-успешният коз на ДС!

Чрез него, години наред червеният октопод сваляше и поставяше правителства и си правеше каквото иска. Вярно, дадоха му да раздава порциите, ама защо пък не?

Големият провал дойде миналата година, когато агент Сава бе принуден публично да загърби Турция и да подкрепи Путин в спора с сваления руски самолет в Сирия, ама тогава времената бяха трудни и Матушка не подбираше средствата. Така или иначе тя си има в България цяла пета колона, а и Доган вече омръзна на всички.

25215

1

Лопе де Вега

21.03 2017 в 09:44

Убедени патриоти... на България или на Турция? Доста сме тези, които не вярват на думи. Доган най-вероятно е български патриот по принуда, защото в Турция не го харесват твърде, а тук си прави каквото си иска безнаказано. Как да не е патриот.

Поздрав!