Пак удостоверяват машините за гласуване, министър Йоловски кани и ДАНС да гледа

OFFNews 31 октомври 2023 в 11:46 2027 5

Александър Йоловски

Снимка МЕУ

Министър Александър Йоловски

Министър Александър Йоловски започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори, съобщиха от Министерството на електронното управление (МЕУ). Причината е решението на ВАС, който постанови че министърът трябва да подпише удостоверяването на съответствие на машините за гласуване. 

Екипите по сертифициране на МЕУ ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов. В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството.

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция „Национална сигурност“(ДАНС), на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса.

Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

5

динозавър

31.10 2023 в 12:25

Г-н Т. Африкански да чете (ако е учил) какво пише в законите, а не да ги съчинява.

2099

4

Mateevk

31.10 2023 в 12:15

Никакъв прозрачен процес и никакви кодове не могат да попречат на някой да гласува на машината много пъти от името на негласували и да добави разписките за броене. Тоест абсолтно същото, което виждаме, че се прави или може да се прави с хартиените бюлетини по места, особено малки такива. Бурята в чаша вода може би затихва, но последиците ще бъдат все по-страшни, ако не спрем авторите на подобни сценарии. Направиха ни за 5 стотинки хора-примитиви, които искат да сме на тяхното ниво!

1000

3

vgeorgiev

31.10 2023 в 12:07

Прозрачен процес.
Сега възможност за проследяване на работата на машинното гласуване, ще имат и нелицеприятният сценарист на Трифонов и не по-малко нелицеприятни личности - Пеевски и Боко.
Но всички знаем, че те няма да се явят, тяхната цел бе постигната.

723

2

user4eto

31.10 2023 в 12:02

Вече няма особен смисъл.
Общинският съвет е избран.
Който правил врътки... правил.
Време е да си понесат наказанията.

1000

1

КАБРОН

31.10 2023 в 11:58

Поне половината от 60 - те процента негласували да отидат да гласуват.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика