Отлагането на обявяването на кандидатурата не работи в полза на ГЕРБ, смята социолог

OFFNews 26 септември 2016 в 10:22 3258 3

Отлагането на обявяването на кандидатурата не работи в полза на ГЕРБ, смята социолог

Отлагането на обявяването на кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори вече не е в полза на партията. Това мнение изрази пред БНТ социологът Боряна Димитрова, ръководител на електоралните и социално-политическите изследвания на „Алфа Рисърч“.

"От началото на септември не бих казала, че отлагането на обявяването на кандидатурата работи в полза на ГЕРБ, защото все по-силно става недоумението на хората – имат ли митичен силен кандидат, който може да се яви в последния момент, или става въпрос за объркване, стъписване и неяснота в редиците на партията. Дали наистина става въпрос за тактика или за неяснота, вече не играе в полза на ГЕРБ", коментира Димитрова.

Тя обясни, че до момента това е било печеливша стратегия: 

До края на август месец стратегията на ГЕРБ да не обяви кандидата си изглеждаше печеливша, тъй като това позволи на управляващата партия да види какви са кандидатите в другите политически сили и политическият пейзаж преди изборите да стане по-ясен и по-релефен – кой, къде, с какви съюзи ще се яви. Не само позволи да се видят какви са съюзите, но липсата на кандидат, срещу когото да успеят да изградят своята кампания, предизвика и разпадането на тези съюзи. Поради липсата на най-силния опонент това катализира раздори в другите политически сили. Нито една политическа сила не остана встрани от един процес на вътрешно напрежение.

По думите ѝ, докато не бъде обявен кандидатът на ГЕРБ, много трудно могат да се правят каквито и да било прогнози. Димитрова коментира данните от регулярното тримесечно изследване на обществените нагласи, проведено от "Алфа Рисърч" в периода 9-15 септември. 

Според проучването Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер (32.6%).

Лидерът на "Движение 21" и кандидат за президент Татяна Дончева печели дивиденти, като остава в страни от раздорите на бившите си съпартийци и одобрението й се покачва до 21.9%.

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов (20%). След драмата с номинацията на ген. Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ Георги Първанов бележи спад от 2% и така за първи път рейтингът му пада до този на председателя на БСП – 18.3% за Първанов, 18.5% за Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

3

синя сова

29.09 2016 в 19:20

Ами ,уважаеми форумци,не "плюйте" а се интересувайте-истинските кандидати за президент и вицепрезидент са Трайчо Трайков и Ген.Съби Събев.И преди да причислите и тях към боклуците ,чуйте ги,вижте ги какво говорят и как се държат.Само те могат да представят България с достойнство на всякъде по света.Само,че тенденциозно купените соц.агенции не ги слагат във долнопробните си ,лъжливи и стъкмисани изследвания.Как ви се вижда за истина ,да има 32% простаци,които да "харесват" бойко борисов?

13709

2

Маргарит

26.09 2016 в 13:22

Търсят лъскаво магаре, което да представят.

@Менди: прав си, но това само показва, че нашата партийна система е за закриване. Колкото по-силна става една партия, толкова по-малко хора се научават в нея на политика - повечето се научават на бандитлък и след мандат-два отиват курбан.

15256

1

mendi

26.09 2016 в 10:58

Всички партии са в голяма криза за кадри! Като погледна кандидатите няма един от който да не ми се ПОВРЪЩА!!! Не се сещам и кой може да извадят от ГЕРБ от който също да не ми се повръща!
И на тези избори ще пусна невалидна бюлетина!
 
X

Да помогнем на украинските деца!