Още изборни нарушения: Плакат на ГЕРБ пред секция, контролиран вот и "отчет" във Facebook

OFFNews 25 май 2014 в 14:10 2027 0

Снимков материал за нарушение в изборния ден

Сигнали за незаконна агитация, контролиран вот и публичен "отчет" на гласуването постъпиха днес в гражданската платформа "За честни избори".

Единият от потвърдените сигналите е за плакат на политическа партия пред изборна секция, който стоял "от откриването на изборния ден до 9,30 ч., когато се намесиха независими наблюдатели и плакатът бе премахнат".

Потвърден сигнал за контролиран вот има от гара Бов, където пред входа на изборна секция жена на около 30 г. докато преглеждала лист хартия, казала в телефонен разговор: "Имам още един човек по списъка който не е дошъл. Сега ще се огледам дали идва".

След края на разговора се прибрала на етажа на секцията, пише в сигнала, подаден от наблюдател от Института за развитие на публичната среда.

"Там имаше петима души, от които четирима бяха без баджове и един - с бадж "Застъпник". Представих се на председателката на комисията като наблюдател. След което излязох и попитах стоящите отвън какви са. Те отговориха "Застъпници", но били от една партия и затова не ги пускали вътре. Жената отвън явно беше с тях. След 10 мин. се появи друга жена от малцинствена група, която гласува. След това попитах стоящите отвън ще имат ли баджове и те ми отговориха уклончиво - първо, че им били при председателя на комисията а след това, че баджовете им не били дошли. След 10 минути жената отвън си сложи бадж "Застъпник", пише още авторът на сигнала.

За организирано извозване на избиратели в Лом сигнализират също в "За честни избори".

"По време на изборния ден (към 12.45 ч.) на територията на община Лом и по специално пред секция 122400018, ул. Заимов №8 (ПГПТ гр.Лом - бивш СПТУМ Антон Иванов) са забелязани автомобили със следните регистрационни номера: ВН 5284 ВС (бял микробус) и автомобил марка мерцедес с регистрационен номер М 0845 ВС, извоващи организирано гласоподаватели", се казва в сигнала. Той не е потвърден.

Сигнал има и за "отчет" на гласуване в социалната мрежа Фейсбук.

Там потребител е публикувал попълнена бюлетина, в която е гласувано преференциално за последния кандидат за евродепутат в листата на ГЕРБ - Пламен Борисов, зам.-председател на Общинския съвет в Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови