Омбудсманът към ЦИК: Решете как техниците на машините ще гласуват

OFFNews 25 март 2021 в 19:15 1605 0

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Централната избирателна комисия Александър Андреев, в която настоява да бъде решен проблемът с вота на 2000 души техници на машините за гласуване.

В жалба до омбудсмана гражданин, нает от фирмата-доставчик на машините, пише, че иска да гласува на предстоящите избори, но трябва да го направи извън населеното място, където е регистриран (настоящ и постоянен адрес), защото отговаря като техник за машините за електронно гласуване.

Той посочва, че ангажиментите му са през целия изборен ден и няма да има физическата възможност да отиде да гласува. Подчертава, че се е обърнал към РИК-Плевен и към ЦИК, но оттам са му отговорили, че не попада в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласуване.

Затова поставя въпрос как може да гласува при тази ситуация, като посочва, че в подобно положение са още около 2000 граждани, които отговарят за машините за гласуване като техници.

"Публично оповестих становището си, че трябва да се даде възможност на всички пълнолетни лица да гласуват, още повече, че да дадат вота си, е не само тяхно право, а и задължение. Смятам, че държавата е длъжна да осигури механизми за гласуване на всеки гражданин. Обръщам се към Вас с препоръка да направите проверка по случая и да осигурите възможност за упражняване на вота на гражданите, които отговарят за машините за гласуване като техници", пише доц. Ковачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови