Обрат: В протоколите на СИК ще има отделни данни за машинния и хартиения вот

OFFNews 04 март 2023 в 21:29 2964 0

ЦИК

Снимка БГНЕС

Решението се отнася за секциите, в които гласуването ще се извършва и по двата начина.

Централната избирателна комисия реши, че в изборните протоколи на секционните комисии ще бъдат посочени поотделно данните от машинния и от хартиения вот.

Новината дойде от заседание на ЦИК, проведено тази вечер.

Така се отменя противоречивото решение данните от двата вида вот да се сумират и едва тогава да се записват в протоколите. То породи опасения от изборни измами и непрозрачност относно това какъв процент от хората са предпочели да гласуват машинно.

Мотивът за обединяването на двата вида вот в една графа бе, че сумирането и вписването на повече данни означава по-голям шанс за грешки. Този мотив бе изтъкнат и днес от представители на ГЕРБ, БСП и ДПС. 

Решението се отнася за секциите, в които гласуването ще се извършва и по двата начина.

Днешното решение идва, след като на 24 февруари Административният съд София-град отмени като незаконосъобразнно решението от 20 февруари на ЦИК в частта, с която се утвърждават образците на изборните книжа за предсрочния парламентарен вот на 2 април .

Жалбите срещу решението на ЦИК за общо отчитане на резултатите от хартиения и машинния вот са процесуално допустими, разгледани по същество - са основателни, се казва в становището на тричленния състав на Административен съд София-град по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови