Нинова: БСП има съмнения за честността на предстоящите избори

Елена Николова 10 март 2021 в 20:27 2205 1

Демографски стабилна, здрава и образована нация, която прави модерна икономика, има високи доходи, живее в справедлива и чиста държава. Това е в едно изречение всичко, за което се борим, заяви пред bTV председателят на БСП Корнелия Нинова.

Искаме да спечелим изборите, за да си реализираме програмата, да може тя да даде своя резултат. През последните 4 години ние досега - не само на думи, а и с действия в парламента, провеждахме нашите политики под формата на различни законодателни инициативи, внасяне на закони. Но очевидно е, че такава политика може да се провежда, когато управляваш държавата и имаш мнозинство, обясни Нинова.

За тези 11 години се разгради държавността и се обезсмислиха институциите. Направи се така, че целият обществен живот, животът на много групи български граждани, да зависи от волята на един човек, а не да се упражнява от институциите и да стъпва на принципите на държавността. Това е абсолютно против морала и против начина на правене на политика, коментира тя.

Не се прави така политика - да зависи от един човек, когато му хрумне, или ситуационно. Това не променя живота на хората дългосрочно и стратегически, категорична е лидерката на БСП.

Нинова отбеляза, че БСП има съмнения за честността на предстоящия вот: "Да, имаме своите съмнения, имаме и аргументи и то съвсем отскоро. Миналата седмица или по-миналата - в Мъглиж, например. Всички видяхте ситуацията с оранжевите маски, броенето им след гласуването, пускането на определено място, за да се преброят определен брой гласове."

Тя коментира и COVID кризата у нас, като акцентира, че "от поне година сме свидетели на огромен хаос":

Не можеш на 1 март да кажеш "Отваряме всичко", а на 9 март, само една седмица по-късно, да кажеш "Затваряйте отново". Да кажеш "Отваряме зелени коридори за ваксини", хората са се наредили на опашки, а няма ваксини. Да кажеш на личните лекари "Правете списъци, елате, ще ви дадем ваксини". Те правят списъци, пък ваксини няма. Този хаос, противоречия, непоследователност в мерките доведе до провал в управлението на кризата при ГЕРБ, каза Нинова.

Лидерката на социалистическата партия коментира и проблема с корупцията у нас, като посочи няколко начина за справянето с нея:

"Първото нещо е законодателството. При управлението на ГЕРБ корупцията се залага в законите и става безнаказана. Тоест, първа стъпка - изчистване на законодателството от лобистки текстове, които обслужват определени хора или групи - корупционни. Чисти закони с грижа за хората, а не за определени лобита и групи. Второто са органите, които прилагат законите. Тук нашата програма предвиждаше, внесохме, сега отново ще го актуализираме съвсем друга структура и начин на управление на Комисията за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество, закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, които бяха създадени като извънредни органи. Защото сега има актове на прокуратурата, които не подлежат на никакъв контрол - веднъж издадени, те са окончателни." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews