Николай Ненчев: На България е нужна декомунизация без компромис

OFFNews 13 юни 2021 в 10:26 2012 0

Тук, под дълбока конспирация през юни 1989 г., се подписа декларация до ЦК на БКП и до свободните медии зад граница с искане за реабилитация на Никола Петков, за възстановяването на БЗНС "Н. Петков" и другите демократични организации, за връщане към правовия ред, за свобода и граждански права. Декларацията подписаха двадесет и двама смели мъже, тежко репресирани земеделци. 

Конспирацията не беше разкрита в онзи момент. По-късно последваха арести! Моята мисия тогава беше да взема вече подписания документ и възможно най-бързо да го занеса в Пловдив, откъдето трябваше да го предадат до радио "Свободна Европа" и други медии зад граница. По-късно декларацията беше прочетена от Румяна Узунова в ефира на радио "Свободна Европа", отразиха я в "Дойче веле" и други медии.

Това разказа лидерът на БЗНС и съпредседател на Национално обединение на десницата Николай Ненчев пред събралите се край родното село на Александър Стамболийски Славовица, за да почетат паметта на големия държавник. 

Днес повече от 30 години по-късно учредихме Национално обединение на десницата, за да довършим това, което десницата от 1990 г. не довърши. На България е нужна лустрация и декомунизация без компромис. Бившата комунистическа номенклатура и техните слуги от ДС превърнаха демокрацията в хаос от кражби, корупция и престъпност, заяви Ненчев. 

Партиите от Национално обединение на десницата се стремим към изграждане на силна държава, която да защитава правата и интересите на всеки български гражданин. Държава, която да не прави компромис със защитата на частната собственост. Да не прави компромис със защитата на парите на данъкоплатците. Да не прави компромис с качеството на образованието на нашите деца. Твърде много компромиси бяха направени с десните ценности през изминалите години. Това доведе до слаба държава и разделено и объркано общество. Затова каузата на Национално обединение на десницата е – За България, без компромис!

Преди 32 години тук в Славовица срещнах най-духовните, морални и демократично мислещи хора в живота си! Всички бяха с тежки присъди от времето на комунизма. Прекарали десетки години в най-тежките комунистически концлагери и затвори! Бог да прости и светла да е паметта на тези, които вече не са между нас! Заради тяхната памет и заради бъдещето на нашите деца, нямаме право на повече компромиси. За България, без компромис!, каза Ненчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови