На Летище София се появиха още 150 машини за гласуване

OFFNews 08 ноември 2021 в 20:42 3728 1

Снимка Архив

Откриха още 150 машини за гласуване в митнически склад на Летище София. Машините са от същия модел като тези за вота на 14 ноември. От "Сиела Норма" заявяват, че тези 150 машини няма да бъдат използвани на изборите.

От ЦИК са разбрали за въпросните машини от писмо от прокуратурата. От комисията казват, че нямат никаква представа какви са и че са разбрали днес за тяхното съществуване - по време на заседание, предаде БНР. 

От "Сиела Норма" твърдят, че митото на машините е платено и с разрешение на прокуратурата те вече са освободени. Машините са без софтуер и ще бъдат използвани за резвервни части, предаде bTV.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова смята, че е крайно време въпросите да се отправят към "Сиела Норма":

"Оставам с усещането, че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно комисията нито е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че "Сиела Норма" - в качеството на не знам каква - транспортира и съхранява."

По-рано днес директорът на фирмата Веселин Тодоров заяви, че 228-те машини за гласуване са предназначени за собствени нужди на "Сиела Норма".

От ЦИК са пратили писмо до прокуратурата и ДАНС, че сега разбират за съществуването на още 150 машини и не знаят за какво ще се използват. От комисията настояват машините да не бъдат освобождавани от митническия склад и да не бъдат предавани на "Сиела Норма".

Мистериозно появилите се машини са собственост на компанията "Смартматик" и са пристигнали със самолет. Със съгласието на прокуратурата вече са освободени и ще бъдат закарани в склад. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови