МВР: Засега изборният ден протича спокойно и без нарушения

OFFNews 09 юни 2024 в 11:35 377 1

Гл. комисар Димитър Кангалджиев

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Димитър Кангалджиев

Към този час изборният процес протича нормално и в спокойна обстановка. От МВР сме предприели всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев.

Ангажирани са около 16 000 полицаи, които ще охраняват общо 11 800 секции, а останалите са конфигурирани в групи за реакция по проверки на евентуални сигнали за нарушения на изборните права на гражданите, уведоми той.

Той напомни, че в изборните секции няма да се допускат въоръжени, както и че е забранено ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

От началото на изборния ден са приети шест сигнала за нарушения на изборните права на гражданите, по които в момента се извършват съответните полицейски действия.

От началото на предизборната кампания до настоящия момент са образувани 99 досъдебни производства - най –много те са в София, следват Бургас и Варна. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес.

Димитър Кангалджиев подчерта, че с цел гарантиране всеки един гражданин да упражни правото си на глас, в днешния ден служителите в звената на Дирекция „Български документи за самоличност" ще работят от 8.30 до 19 часа и ще издават съответните удостоверения на гражданите в случаи на изгубени, откраднати, повредени, унищожени или лични карти с изтекъл срок.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови