МВР ще пази складовете с машините за вота, вътре ще се влиза само с разрешение на ЦИК

OFFNews 10 ноември 2021 в 13:56 1538 1

Министерският съвет прие решение за условията и реда за съхраняването на устройствата за машинно гласуване.

Техническите устройства за машинно гласуване трябва да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни) за специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от Централната избирателна комисия. До осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, следва да се използват наети от Централната избирателна комисия помещения - частна собственост, отговарящи на съответните изисквания.

Решението на Министерския съвет предвижда още МВР да осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват машините. Контролът върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване се упражнява от ЦИК, а достъпът до помещенията се допуска само с разрешение на ЦИК.

Приемането на решението ще позволи на Централната избирателна комисия да сключи договор за съхранение на устройствата в помещения – частна собственост, до осигуряването на подходящи помещения – държавна собственост.

Необходимите средства за 2021 г. за прилагането на акта ще бъдат предоставени по бюджета на Централната избирателна комисия за настоящата година с отделен акт на Министерския съвет. Средствата за догодина ще бъдат предвидени по проекта на бюджет на Централната избирателна комисия в хода на бюджетната процедура за 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!