Мирчев: Не съм транзитен пътник в политиката

OFFNews 21 октомври 2015 в 13:28 2046 5

Михаил Мирчев

"Не съм транзитен пътник в политиката. Такива има много, но аз не съм".

Това заяви кандидатът за кмет на София от БСП Михаил Мирчев на пресконференция днес.

"Ще видим какъв ще бъде резултатът от изборите. Аз съм оптимист и мисля, че на 25 октомври ще направим първата изборна изненада. Очакваме деня с наблюдение", добави Мирчев.

Той каза още, че ако влезе в общината, ще се опита да направи пълна ревизия на сключените договори.

Мирчев отново припомни за  скандала  "просто си платихме вота" и заяви, че медиите " гръмогласно мълчат пред скандални неща". По думите му това е недопустимо за една демократична страна, в която медиите би трябвало да са свободи.

"Странно мълчание на едни демократични медии, които имат основан гражданска функция - да защитават принципите на демокрацията и спазването на изборния закон", заяви Мирчев.

Според него стотици милиони се източват от бюджетът на столична община всяка година. По думите му в момента при част от големите поръчки се крадат около 60 % стойността им. 

Мирчев каза още, че заводът за боклук на София е бедствие. Той е на мнение, че такса "смет" ще се повиши заради завода.

"През цялото време лъжат, че тези 285 млн. лева финансиране от европейски фондове за завода са подарък. Не са подарък - днес ни ги дават и ни задължават до 10 години общината да ги събере обратно от такса "смет". Това е просто един заем с отложено връщане", каза той. 

Кандидат-кметът на БСП засегна и темата с детските градини в столицата. Според него са нужни поне 50 нови градини, за да са достатъчни за децата.

По думите му обаче досегашният кмет Йорданка Фандъкова не е работила достатъчно в тази посока и дори е пречила на решаването на проблема.

"На този фон нашата блага община дава под наем поне няколко детски градини, които се отдават на разни фирми за други дейности. Има една, която е дадена на частно училище, което има отреден имот, но то години наред не започва строителство, защото му е много по изгодно да стои в детската градина с малкия наем", каза той.

Мирчев смята още, че има неравенство между кварталите. Той ги разделя на два вида - тези на "властта" и тези на "работниците". Според него центърът на града и няколко квартала по южната дъга са привилегировани.

По думите му тези проблеми когато да се решат с децентрализиране на бюджета.

"Следващата управа на София трябва да децентрализира самия бюджет и когато от самия квартал се съберат някакви пари, те да остават при районния кмет - там, където е той и неговите съграждани. Така той на местно равнище ще може да решава един кръг от малко проблеми", обясни Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови