Михо Михов

OFFNews 30 март 2014 в 11:51 2837 0

Михо Михов е български офицер от резерва - генерал (ген.-полковник, най-високото звание по старата рангова система) от авиацията, летец пилот “първи клас”.

Роден на 1 февруари, 1949 г. в с. Сенник, Област Габрово. Завършва Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, специалност “Летец пилот”, през 1980 г. – Военната академия “Г. С. Раковски” в София, специалност “Командно-щабна оперативно-тактическа подготовка”, през 1988 г. – Генерал-щабната академия в Москва.

От 1992 до 1997 година е командващ на Военно-въздушните сили. През 1997 година президентът Петър Стоянов го назначава за началник на Генералния щаб на Българската армия, на който пост той остава до 2002 г. На 11 юни 2002 г. президентът Георги Първанов го награждава с орден “Стара планина” първа степен и го назначава за свой съветник по сигурността. През 2005 година, отново с указ на Първанов, е назначен за посланик в Македония.

Той е втори в листата на АБВ за евроизборите през 2014 година след Ивайло Калфин.

Ген. Михов израства в кариерата в мандата на няколко правителства с различна политическа окраска. Има имидж на един от най-словоохотливите офицери в армията. Автор е на поредица от крилати фрази, сред които: „Без авиация няма нация“, “Ние сме офицери и като в шаха трябва да имаме право на дълъг ход по права линия” и „ Очевидно Западните Балкани, както преди векове, така и сега, не са планирани в графата на проспериращите“.

Той е един от първите генерали в преднатовска България, който, за разлика от стария военно-партиен елит, не се свени да говори за съкращения в армията и за нейното висотехнологично модернизиране. Въпреки това не успява да се пребори с политиците за „обзавеждането“ на армията с 14 чисто нови руски изтребители МиГ-29. В мандата му на шеф на Генщаба не успява да се пребори с тенденцията, която продължава и днес - бюджетът за армията да отива основно за заплати, комунални разходи, оборудване и екипировка на военните без да се инвестира в модернизация. Той е автор на термина „авиационен канибализъм“, с който обяснява състоянието на ВВС, в което по-старите самолети се използват за резервни части на по-новите.

С омразата, която си навлича от страна на старите армейски началници, Михов се изстрелва на върха на армията при управлението на СДС. Тогава отнема ръководството на Генщаба от участвалия в събитията от Пражката пролет ген.-полковник Цветан Тотомиров – върл противник на съкращенията в армията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!