Ексклузивно Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

Мая Манолова: Изправи се България винаги е била позиционирана в услуга и с грижа към нуждите и проблемите на обикновения българин

Наследството от Четворната коалиция е 60% по-скъпо парно и вода, 5 пъти по-скъп газ и метан, 1 лев над цените на бензин и дизел, казва тя

OFFNews 18 септември 2022 в 14:19 1278 3

Манолова

Снимка Стоп кадър на "Изправи се България"

Мая Манолова

Лидерът на "Изправи се България" бе гост в студиото на БНТ тази сутрин с водещ Георги Любенов. В разговора Манолова подчерта ролята на кампанията „Не плащай", която определи като натиск и предупреждение от хората към управляващите за невъзможността да се плащат свръхповишените битови сметки.

„Искаме да наложим волята на народа върху тази на некадърните политици", каза още тя.

От "Изправи се България" напомниха, че преди дни формацията е организирала и провела протестна акция пред "Топлофикация" - София като изгориха ритуално десетки фактури с начислено 20% ДДС вместо 9% данък. От формацията отчитат факта, че в резултат на тези действия КЕВР се принуди да разпореди на "Топлофикация" - София да определи дата, в която преизчислените сметки ще бъдат коригирани, и тази дата вече е насрочена за 19 септември. Манолова призова също за осигуряване на период от още 45 дни, в които да не се начисляват лихви на гражданите, и отчете като огромна вината на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която заедно със Столичния общински съвет са позволили това да се случи.

"Изправи се България" са на мнение, че е недопустим грабежът в закупуване на газ през посредник с 30% по-скъп. Вината изцяло е в управлението на Четворната коалиция и това се доказва от факта, че редица европейски държави, а и съседните на България, продължиха да купуват директно от Газпром, само България плаща през посредника Винтерсхау с 30% отгоре, твърдят от формацията.

„Заради правителството на Кирил Петков щетата за България възлиза на 580 млн. лева", смята Манолова.

Въз основа на представената по-рано през седмицата от Манова фактура на Газпром към Булгаргаз, тя е на мнение, че все още има възможност за преговори. Важно, по думите й, е да се разсрочат количествата на доставките, така че българите да изкарат спокойно зимните месеци.

„Кирил Петков и Асен Василев предадоха хората от площада. Наследството от тяхното управление е 60% по-скъпи парно и вода, 1 лев спекулативно върху цената на бензина и дизела, 5 пъти по-скъпи газ и метан", така лидерът на "Изправи се България" определи разочарованието си от управлението на Четворната коалиция. „В България кризата се плаща от редовия българин", допълни Манолова.

Мая Манолова представи спасителния план на формацията, който е изцяло насочен към наболелите проблеми в страната ни, а именно внасяне на Закон за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор – поемане от държавата на цялото увеличение върху сметките за всички енергийно бедни, както и въвеждане на понятието енергийно беден. Въз основа на редица европейски критерии всички, чийто разходи за енергийни сметки надхвърлят 10% от доходите на домакинствата, се определят като енергийно бедни, предвижда планът.

Спешна мярка в плана на формацията е и таван на цената на бензина и дизела – с 1 лев надолу – 2.50 лева за литър; таван на цените на хранителни продукти от малката потребителска кошница; повишаване на доходите – достигане на минимална работна заплата от 1260 лв., колкото са необходими за издръжка на живот и преизчисление на пенсиите. Друг важен приоритет от плана за спасение на "Изправи се България" е „стоп на дълговото робство". Това е кауза на Манолова още от времето, когато бе омбудсман, допълват от тям.

„Нужно е законодателство, което да защити хората" – закон за свръхправомощията на банките, за бързите кредити, частните съдебни изпълнители, колекторите и др. Важна задача е и темата за данъчното облагане – от формацията планират задължително необлагаем минимум и въвеждане на данък богатство, допълва Манолова.

Мая Манолова е убедена, че Европа ясно завива наляво и че трябва да се спре опитът на десните партии да вкарат държавата ни във война, да надупчат житницата ни за добив на газ и полезният глас на тези избори ще е под №17, допълва лидерът на "Изправи се България"..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

18.09 2022 в 17:29

Сигурно повечето помнят как през 2013-та, тази кикимора като член на бсп (тогава)в парламента, напираше със зъби и нокти да прави прасчо пеефски шеф на данс. Ей, не се наяде, селска пръчка перхидролена!

1810

1

Maxim

18.09 2022 в 16:56

Тая е толкова надупена към Раша, че чак се подмокря в сънищата си Путлер да я оноди.