Левски и ЦСКА подкрепиха спортната програма на Нова Република

OFFNews 10 март 2017 в 15:02 2097 1

За първи път в тази кампания партия или коалиция представи реална програма за спорта в България. Стори го Вили Лилков от Нова Република, чиято презентация в столичен хотел беше уважена от близо 100 известни наши треньори, ръководители, университетски преподаватели, спортни специалисти от общините.

Сред тях бяха шефът на Обединени спортни клубове Левски Бранимира Цветанова, на баскетболния ЦСКА Роберт Гергов, Иван Ценов, бившите футболни рефери Любе Спасов и Йорданов Иванов.

Основната идея на програмата е обръщането на баланса между масовия и елитния спорт. Сега парите са харчат 3,5 към 1 в полза на професионалистите, а резултатите ни на Олимпиади се влошават.

Друг интересен акцент беше вкарването на спортната база под крилото на общините с изключение на обектите от национално значение. Сега кметовете харчат между 1 и 3 лева на жител за спорт, повечето от тях нямат фиксиран бюджет. Изключенията са не повече от 10-15 според Вили Лилков. Като посочи за отличник Златко Живков от Монтана.

72-73 милиона лева бюджет на спортно министерство, осигурени от тотализатора, са нищо. Нова Република възнамерява със закон да бъдат въвлечени и другите лотарии и букмейкъри у нас. Според специалистите на коалицията така приходите могат да скочат до 400 милиона лева.

Също така изчисления преди 5 години показали, че за привеждане на училищната спортна база в приличен вид са били необходими 60 милиона лева. Днес тези пари са вече 200 милиона. Според Лилков, ако се продължава с безхаберието, след 5 години сумата ще скочи отново в пъти.

Програмите за спорт от 15 години са за отбиване на номера, изключително вярно отбеляза той. Положението е трагично благодарение мъдрото ръководство на куп правителства. Фактите – едва 4 процента от българите членуват в спортни клубове, още 3 процента посещават клубове за фитнес и здраве, а 3 процента – други спортни занимания.

Студентският спорт е на практика ликвидиран, а става въпрос за 220 000 млади българи. Министерства на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването, на регионалното развитие пък дори не си правят труд да споменават „спорт“ в програмите си.

Младите българи са най-толерантните към алкохол и наркотици сравнение с останалите европейци, а напоследък и към хазарт. Приоритетът на Нова Република е именно тази – спортът да бъде средство за възпитание.

А оттам ще дойдат резултати и при елитните професионалисти. За целта програмата предвижда само около 15 спорта да бъдат развивани приоритетно за печелене на титли и медали.  От сегашното раздробяване на 5135 клуба, повечето от които имат на щат от 1 до 3 души, вижда се, ефектът е слаб.

Накрая Бранимира Цветанова пожела да се изпълни старата й мечта – Вили Лилков да стане спортен министър. Ако не може в следващото правителство, то поне професорът по физика трябва да остане гарант, че върху властта ще се упражнява непрекъснат натиск за инвестиции в спорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

10.03 2017 в 15:19

В резюме:
1. Обещаваме по-слаб контрол върху разходите.
1. Обещаваме да изнудим Божков също да ви дава пари.
2. Ще изберем 15 федерации които да получават всичките пари.