Ленко Петканин: В широкия център на София няма място за инсталация за горене на боклук

OFFNews 21 юни 2021 в 11:53 1620 0

В широкия център на София няма място за инсталация за горене на боклук. Това каза Ленко Петканин, кандидат за народен представител, втори в листата на 24 МИР и председател на БСП – район Сердика, в интервю за БСТВ относно изграждането на RDF инсталация на територията на ТЕЦ - София.

„Ние от БСП няколко пъти настоявахме тази инсталация да се направи на място, където е сметосъбирането, а именно на площадката на село Яна. Там мястото е много по-добро, както от гледна точка на спестяване на разход за транспортиране, така и по отношение на вредните емисии“, заяви Петканин.

Според него проектът изключително много ще утежни трафика в столицата. „Предвидени са около 44 000 курса годишно, което всички знаем какво означава – това са тежкотоварни камиони, които амортизират инфраструктурата“, обясни той.

По думите му по-същественият момент е има ли толкова RDF гориво, което да се изгаря в инсталацията. „По различни данни в момента София генерира около 50-60 000 тона годишно, а тази инсталация е предвидено да гори 180 000 тона. Тоест ние си купуваме нещо много по-голямо от това, което ни трябва реално“, категоричен е кандидатът за народен представител. Той допълни, че това неминуемо ще доведе и до по-високи разходи за домакинствата и по-високи вредни емисии за града заради натоварения трафик.

Финансистът подлага под съмнение и публично дискутираните разходи, планирани за изграждането на инсинератора. Той подчертава, че има огромна разлика между разходите, заложени от съставителя на проекта „Ramboll“ и предвидените от Столична община още 12 млн. евро без ДДС.

Петканин е категоричен, че от стартирането на горенето на отпадъка, до края на експлоатационния срок, който е 26 години, би трябвало да се предвидят 60 млн. евро за планови ремонти. „Това също поставя неясноти - кой, кога и как ще ги плати и колко ще оскъпи услугата“, обясни още той.

Според кандидата за народен представител проблемите с изграждането на RDF инсталация в широкия център на София може да бъде решен на национално ниво, в условията на ефективно и прозрачно управление. „Разбира се, че няма нещо, което държавата да прецени, че трябва да стане и то да не може стане. Разбира се че, ако и ние гражданите се обединим в тази посока, то ще се случи с или без желанието на Столична община“, каза в заключение Ленко Петканин.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II