Кунева: Трябва да работим за европейска отбрана и европейска охрана на границите

OFFNews 13 март 2017 в 19:43 2714 3

В момента България трябва да работи за европейска отбрана и за европейска охрана на външните граници на съюза, каквато е нашата страна. Още в предишния кабинет настоявахме за гранична подкрепа от ЕС, защото знаем, че бежанският проблем е огромен. Ние сме външна граница и темата за охраната на границата и миграцията е от изключителна важност за нас. Това заяви в предаването „Лице в лице” лидерът на ДБГ Меглена Кунева по повод ескалацията на напрежението между Турция и страни от Европейския съюз.

Кунева беше категорична, че в сегашната ситуацията и заплахите на Турция за прекратяване на споразумение за бежанците, е добре, че България не е оставена сама на себе си, а е част от два важни политически съюз – ЕС и НАТО.

"Няма да спра да повтарям, че неизползването на възможността да станем бързо член на Шенген ще има цена", каза Куневa и допълни, че е имало политически сили, които са работили за забавяне на присъединяването.

По отношение на оповестената днес декларация от „Реформаторския блок и Глас народен” срещу намесата на Турция в изборите в България Кунева посочи, че коалицията е била длъжна да реагира.

"Ако има опасност от изкривяване на резултатите от вота сред българските граждани в Турция, то служебното правителство трябва да предприеме необходимите мерки това да не се случи", категорична бе тя.

По-рано днес РБ поиска да се преосмисли решението за откриване на изборни секции в южната съседка.

"Ние държим много на добросъседските си отношения, но трябва да реагираме, както направиха Германия и Холандия. Имаше достатъчно индикации, че турската страна действа в подкрепа на една определен партия", каза тя.

По отношение на петте сценария за развитие на ЕС, Кунева заяви:

"Планът е следният - трябва да се възложи на всяко министерство да направи своя анализ за ползите и за загубите от всеки един от тези сценарии. Ако излезем с наш вариант, можем да го обсъдим със страни със сходен на нашия интерес, като съседните ни страни или Вишеградската четворка", посочи Кунева.

Тя подчерта, че предложеният от еврокомисията план е изготвен без участие на български комисар.

"Когато страната ни има ясен план и имаме доказателства какво за нас е най-добре, тогава можем да говорим, а не да се тюхкаме", каза Меглена Кунева.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови