Quantcast

Конституционният съд върна исканията за касиране на изборите

Offnews Последна промяна на 28 октомври 2014 в 16:08 1538 2

Конституционен съд

Председателят на Конституционния съд Димитър Токушев е разпоредил връщане на петте искания за касиране на изборите

Миналата седмица Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) изпрати в Конституционния съд 5 жалби на различни партии с искане за касиране на резултатите от парламентарните избори на 5 октомври.

Мотивите, с които Конституционният съд връща исканията за касиране, е че ВАС механично е препратил оспорванията на субектите, без да ги мотивира. Според проф. Токушев ВАС е задължен да сезира Конституционния съд с мотивирано искане, с което да изрази доводи относно законността на изборите, което обаче от ВАС не е направено. 

В мотивите се казва още, че ВАС в случая е задължен да извърши самостоятелна проверка на твърденията, с които съответните партии са поискали касиране на вота. След това законът задължава ВАС да изготви самостоятелно искане, като изложи в него своите съображения, с които да мотивира диспозитивната част на искането за оспорване на законността на произведените парламентарни избори.

Исканията не съдържат мотиви защо съдът намира основание да сезира Конституционния съд. Този въпрос не е обсъждан по същество от пленума на Върховния административен съд, видно от приложените преписи от протоколи, се казва в разпореждането, подписано от Токушев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2014 в 18:15

Ако няма касиране значи ДПС контролира парада. Те купуват навсякъде а има и множество видео доказателства!! Ако това не е причина за касирани поне 9/9, 13/13, 18/18 и 22/22 в толкова много райони би следвало да са. Но аз лично си мисля, че каквото и да е го чака костинбродското мълчание, защото всичките водещи партии купуваха за да се мерят с шампионите по купени гласове ГЕРБ и ДПС.

28.10 2014 в 16:40

Кажи им ВАС и не е нужно да ги обиждаш повече.