Кой откъде взе гласове?

OFFNews 04 април 2021 в 21:10 7187 0

73% от избирателите, които на последните парламентарни избори през 2017 г. са гласували за ГЕРБ, отново са подкрепили партията на Бойко Борисов, сочат разрезите на Алфа рисърч на база екзитпола.

9% са предпочели "Има такъв народ" на Слави Трифонов, по 3% са се оттекли към БСП и Демократична България.

БСП има почти същата мобилизация. 78% от гласувалите за червените през 2017 г. са повторили вота си. 6% са отишли към Слави Трифонов, 5% към Мая Манолова, а 4% - към ГЕРБ.

Много интересна е картината при Десницата.

На предишните избори тя се яви разделена на 3 - "Нова Република" с ДСБ, "Да, България" и Реформаторски блок, в който бяха СДС (сега в коалиция с ГЕРБ) и Движение "България на гражданите" (сега част от "Изправи се! Мутри вън!).

От общите гласове на трите десни формации тогава, 71% от гласовете са отишли при Демократична България. 7% са взети от Слави Трифонов, 5% при ГЕРБ и 4% при Мая Манолова.

Математиката показва, че електоралната тежест на СДС се е свила до 1/20 от електората на ДБ. Или казано с други думи, коалицията със СДС е донесла около половин процент на ГЕРБ.

Любопитно е и разпределението на електората на Обединени патриоти, които на миналите избори бяха съставени от ВМРО, НФСБ и Атака. 

ВМРО е успяла да мобилизира 33% от гласовете, подадени за ОП тогава. 15% са отишли при Слави Трифонов, 13% при Воля и НФСБ, а 18% към малки партии - вероятно "Атака".

Маркет линкс показа от къде идват гласовете на непарламентарно представените партии, които минават 4-процентната бариера според данните от екзитпола.

Почти 30% от избирателите на Има такъв народ идват от хора, които не са дали своя глас на парламентарните избори през 2017 г. Още 26,6% от вота идва от бивши поддръжници на ГЕРБ.

Очаквано 53,2% от вота за Обединение Демократична България идва от хората, подкрепили ДБ, ДСБ и Реформаторския блок през 2017 г. Дясната коалиция е успяла да привлече 15,7% от хората, които не са гласували на предните избори и 15,5% привлечени от електората на ГЕРБ.

Коалицията Изправи се! Мутри вън! привлича по 19% от избирателите на ГЕРБ и БСП и успява да мобилизира 18% от гласовете на избирателите, които не са гласували през 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!