Кой как гласува: електоралните профили от местния вот

Gallup International 04 ноември 2015 в 16:27 6138 2

В първия и втория тур на местните избори „Галъп интернешънъл“ осъществи екзит пол и паралелно броене в общините Благоевград, Видин, Шумен и Бургас по поръчка на „Нова телевизия“ и Българската национална телевизия. 

Публикуваме демографски профили от първия и втория тур в два вида таблици – т.нар. вертикални и хоризонтални профили.

В т.нар. вертикални профили ще видите структурата на електоратите на основни партии и кандидати, сравнена със структурата на общия вот - сборовете по вертикали дават 100%.

В т.нар. хоризонтални профили пък можете да намерите структурата на групи гласоподаватели според вота им за различни партии, т.е. как са гласували различните демографски групи. Сборовете по хоризонтали дават сто, ако се добавят и по-малките партии и кандидатите с по-малко гласове. Колоната „Тотал“ е оставена за ориентир и дава 100% по вертикала.

Шумен и Видин: мобилизирани ли са ромите и привържениците на ДПС за втория тур и как гласуват?

Очерталите се тенденции са в рамките на очакваното: електоратите на БСП обикновено гласуват на втори тур срещу ГЕРБ, а за ГЕРБ гласуват електоратите на реформаторите; появяващите се силни местни коалиции (в Благоевград, Видин и т.н.) набират електорат обикновено извън БСП, т.е. сред не толкова твърдите гласоподаватели; ярките кметове имат повече гласове в сравнение с листите и т.н. Тези изводи са обичайни, затова ще се спрем на други, по-любопитни.

Един от най-любопитните въпроси по традиция е електоралното поведение на ромите – как гласуват. По-важното е, обаче, дали въобще са били мобилизирани да гласуват.

Не навсякъде ромите показват активност. Сред изследваните от „Галъп интернешънъл“ по-сериозни дялове на ромски вот има най-вече в Шумен и Видин. В Шумен има около 2000 – 2500 роми с право на глас, а сред гласувалите на първи тур самоопределящи се като роми са над 1700. Реалното число вероятно е доста по-високо (защото ромите често крият произход).

Във Видин ромите с избирателни права са близо 8 хил., а самоопределящи се като роми на първия тур са не повече 1000. Дори числото да е двойно или тройно по-голямо, то пак не надвишава средната активност в общината.
В Бургас, например, роми, имащи право на глас, са около 5 000, но сред гласуващите на първия тур самоопределящи се като роми са около 350. Реалното число вероятно е поне два пъти по-голямо, но и то показва нисък интерес.

В Благоевград ромите с право на глас са около 1 500, а самоопределящи се като роми на първия тур са около 200.
На втория тур гласувалите роми във Видин – отново по самоопределение - са 1200, а в Шумен - около 1000. Делът им във Видин се увеличава, а в Шумен – пада (на фона и на обичайно падащата за балотажите обща активност).

Оказва се, че ромските гласове са мобилизирани най-вече там, където се очертава оспорвано състезание или пък са силни определени партии, които традиционно мобилизират тези гласове.

Над една трета от ромските гласове в Шумен в първия тур са подадени за кандидата на Реформаторския блок – Иван Ламбов, както и за листата на реформаторите. Относителният дял при тях е по-голям дори от този за ДПС.

На балотажа кандидатът на ГЕРБ води сред ромите. На втория тур електоратът на ДПС е подкрепил Христов в 70% от случаите. Това е малко над средния резултат на Христов и може да означава, че сред излезлите да гласуват на втори тур привърженици на ДПС, именно той е предпочитаният кандидат. Но трябва да се има предвид, че на втория тур са излезли да гласуват значително по-малко привърженици на ДПС.

Във Видин ромският вот в първия тур е разпределен между първите двама в битката за кметския стол, като по-голям дял ромите имат сред гласоподавателите на Росица Кирова. И тук на балотажа кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков взима надмощие сред ромските гласове.

Освен това, личи също, че за кандидата на ГЕРБ Ценков на втория тур гласуват и по-голямата част от гласувалите на първия тур за Герго Гергов. Росица Кирова пък получава подкрепа от чувствителна част от електората на БСП.
Електоратът на ДПС във Видин видимо няма определен фаворит. Но и тук актуален е въпросът колко от този електорат е на практика мобилизиран – на втория тур, например, излизат много по-малко привърженици на ДПС.

Видин и Шумен дават пример за нормална, а не прекомерна, мобилизация на електората на ДПС на втория тур. Гласувалите на първия тур за ДПС са предпочели на втория тур кандидатите на ГЕРБ, но всъщност далеч не всички гласували на първия тур за ДПС са излезли на втори тур.

Благоевград - първи тур

Хоризонтален профил





Вертикален профил

Бургас - първи тур

Хоризонтален профил



Вертикален профил



Видин - първи тур

Хоризонтален профил


Вертикален профил

 

Шумен - първи тур

Хоризонтален профил



Вертикален профил


Видин - втори тур

Хоризонтален профил


Вертикален профил 


Шумен - втори тур

Хоризонтален профил


Вертикален профил

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews