Кое е първото, което ще направя, когато стана районен кмет? Отговорите на Пеню Пенев и Ивайло Михайлов

OFFNews 20 октомври 2015 в 15:37 3046 0

Пеню Пенев

OFFNews започва анкета с кандидати за районни кметове. Въпросът е само един и много прост: "Какво е първото нещо, което ще направите, когато стана районен кмет?" Днес ви предлагаме отговорите на Пеню Пенев и Ивайло Михайлов - съответно кандидат-кметове на столичните райони "Овча купел" и на "Люлин" от Реформаторския блок.

Пеню Пенев: Ще осигуря финансиране за "Овча купел"

Пеню Пенев е кандидат за кмет на район "Овча купел" от Реформаторския блок и кандидат за общински съветник под № 52 в листата на РБ. Завършил е висшето си филологическо образование в СУ „Св. Климент Охридски“ и е работил е като журналист. Развива успешен бизнес. В момента е старши експерт към Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

Ще внеса предложение в Столичния общински съвет определен процент /например 10 %/ от събраните местни данъци и такси в съответния район да се предоставят директно на районните кметове. Те ще бъдат за финансиране на текущи дейности в зависимост от конкретните нужди на района. Това трябва да се случи достатъчно рано, за да може да се включи в бюджета за 2016 година.

По този начин ще се осигури до известна степен финансовата самостоятелност на районните кметове при осъществяване на срочни и текущи дейности. Тази идея е плод на опита ми в администрацията и управлението на общината, като секретар на района, а в момента като старши експерт към комисията по Регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

-----------------------------------

Ивайло Михайлов


Ивайло Михайлов: Ще работя за делегиран бюджет за "Люлин"

Ивайло Михайлов e кандидат за кмет на район "Люлин" от Реформаторския блок и кандидат за общински съветник под № 58 в листата на РБ. Той е магистър по икономика от УНСС , специализирал е в Австрия и Германия, в момента работи като главен експерт в държавна агенция

Първото нещо, което ще направя като общински съветник, е да внеса обосновано предложение за делегирани бюджети на районните кметове на столицата. По този начин в районите, на място, ще могат да решават кои са най-належащите проблеми и да финансират работещите решения. За по-прозрачно вземане на решенията могат да помогнат и събранията на домоуправителите при районния кмет. При ограничения ресурс, с който разполагаме, взетите в самия район решения за приоритетите ще са най-ефективни. Само така хората в кварталите на София ще усетят, че гласът им се чува и че има местно самоуправление.

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови