КНОД призова всички партии за лустрация в листите

OFFNews 11 юни 2021 в 11:19 2050 0

Всички участници в листите на Коалиция Национално Обединение на Десницата са попълнили декларации, че не са били служители и сътрудници на ДС и в номенклатурата на БКП, и подобни организации от тоталитарното управление на България до 1989 г. 

Това е единствената процедура, която гарантира, че такива хора няма да попаднат в парламентарната ни група, съобщиха от коалицията начело с Петър Москов. Във всички останали партии, хората, които бъдат осветени, като служители на ДС и номенклатурата на тоталитарната комунистическа държава не могат да бъдат задължени да се оттеглят от листите или да освободят депутатския си мандат, обясняват от КНОД. 

При действащото законодателство, за съжаление, докладите и списъците на осветените от Комисията за разкриване на документите, и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия остават без никакви последствия. Единствено попълването на предварителна декларация придава смисъл и предизвиква реални последствия от разкритията, направени от комисията, твърдят още от дясната коалиция. 

От КНОД настояват за промяна на закона, която да води до изключване от листите на осветени от „Комисията по досиетата“ лица, а докато тази промяна не е налице, призовава всички партии сами да приложат лустрационни действия и да изключат от листите си хора, посочени от проверката на комисията, като свързани с репресивния апарат и с БКП и приближените й организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови