Казусът 'дневникът е подправен': Проблем с флашките е причина за изненадващия надпис

OFFNews 02 октомври 2022 в 18:33 3571 1

Повредена машина

Снимка БНТ

Повредена машина

По-рано днес изненадващ надпис се появи на три машини за гласуване - в Свищов, Варна и с. Ковачево, Пазарджишко. Вместо имената на партиите и коалициите, машините извеждали изречението "Дневникът е подправен".

ЦИК преустанови гласуването с тези машини, като в тези секции се гласува с хартиени бюлетини.

а първи път получаваме информация за такъв надпис от всички гласувания с машини", коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

Експертите твърдят, че случаят е прецедент.

Проблемът ще бъде анализиран подробно след изборите, след като машините за гласуване бъдат прибрани в склада. От "Сиела Норма" пред БНТ заявиха, че по договор не могат да коментират до месец след изборите.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира във фейсбук, че казусът звучи страшно, но става дума за нещо банално - дефектни флашки.

"Всяка машина има по две флашки, "огледални" една на друга. Гласовете и текущият резултат се записват и на двете и трябва да съвпадат. Ако обаче при запис една от флашките дефектира, данните се разминават. При последваща проверка машината установява това, дори да има само един байт разлика, и алармира с горното съобщение. Колкото по-стари са флашките, толкова по-вероятно е 3 от 20000+ флашки да дефектират. Разумно е в такива случаи да се премине на хартия", разяснява той.

Божанов обобщи, че "машинното гласуване, с хартиената следа, която оставя, е достатъчно сигурно, като в същото време решава някои дефекти на нашия изборен процес."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови