Казусът 'дневникът е подправен': Проблем с флашките е причина за изненадващия надпис

OFFNews Последна промяна на 02 October 2022 в 18:33 3085 1

Повредена машина

Снимка БНТ

Повредена машина

По-рано днес изненадващ надпис се появи на три машини за гласуване - в Свищов, Варна и с. Ковачево, Пазарджишко. Вместо имената на партиите и коалициите, машините извеждали изречението "Дневникът е подправен".

ЦИК преустанови гласуването с тези машини, като в тези секции се гласува с хартиени бюлетини.

а първи път получаваме информация за такъв надпис от всички гласувания с машини", коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

Експертите твърдят, че случаят е прецедент.

Проблемът ще бъде анализиран подробно след изборите, след като машините за гласуване бъдат прибрани в склада. От "Сиела Норма" пред БНТ заявиха, че по договор не могат да коментират до месец след изборите.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира във фейсбук, че казусът звучи страшно, но става дума за нещо банално - дефектни флашки.

"Всяка машина има по две флашки, "огледални" една на друга. Гласовете и текущият резултат се записват и на двете и трябва да съвпадат. Ако обаче при запис една от флашките дефектира, данните се разминават. При последваща проверка машината установява това, дори да има само един байт разлика, и алармира с горното съобщение. Колкото по-стари са флашките, толкова по-вероятно е 3 от 20000+ флашки да дефектират. Разумно е в такива случаи да се премине на хартия", разяснява той.

Божанов обобщи, че "машинното гласуване, с хартиената следа, която оставя, е достатъчно сигурно, като в същото време решава някои дефекти на нашия изборен процес."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-943

1

Бармалей

02.10 2022 в 19:32

Mисля че софтуера на машинките е вече настроен от командировани от КОЗЯК 16 специалисти от Силиконовата долина у нас, в порядък от партии обслужващ интересите
на Запада. Лошото е че глупавия ни народ като не излиза да гласува днес масово, за да обърка инструктажа даден вчера на работната среща на Урсула с ръководството на държавата
ни, в крайна сметка ще пострада най-тежко.
Страната ни ще бъде окончателно "застопорена" в списъка на фронтовите държави срещу Русия. Очаква се най-късно до месец ноември НАТО, да се включи официално във войната. В Русия вече тече мобилизация и стягане на редиците, като икономиката и живота в страната преминават изцяло да работят на военна основа. И тук младежите ни в боеспособна възраст ще бъдат привикани до края на годината във военно-полеви лагери за подготовка, след което ги чака, неибежното . . . Източния фронт !