Как се гласува с машина: Демократична България с акция по улиците

OFFNews 19 юни 2021 в 18:35 3416 2

“Демократична България” започна кампания в цялата страна, с която показва на хората как да гласуват без притеснение с машини.

На парламентарните избори на 11 юли за пръв път във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува изцяло машинно.

Местните структури на коалицията във всички 31 многомандатни избирателни райони са снабдени с демонстрационни таблети. През последните дни активисти и кандидати за народни представитеи излизат с тях на улицата. Те се срещнат с хората и им показват нагледно как се гласува с машина, а желаещите изпробват сами как става това.

На таблетите е инсталирана разработена от инициативата за честни и прозрачни избори “Ти броиш” симулация, която пресъздава машинното гласуване. Зад разработването на програмата стоят часове доброволен труд на програмисти и IT специалисти.

“Това са ентусиасти, които искат по-добро бъдеще за България, вярват в смисъла на изборите и отделят от времето си за тази кауза. За пореден път “Демократична България” е организацията, която помага на държавните институции по обучението на избирателите. Вместо да чакаме някой да проведе информационна кампания, ние взимаме нещата в собствените си ръце, намираме решение и действаме“, коментира Ивайло Мирчев, водач на листата в Бургас и кандидат в столичния 25 МИР.

“Машинното гласуване е елемент на националната сигурност, защото чрез него схемите на купения вот намаляват”, казва още той.

“Има много голям интерес към инициативата ни, а възрастните хора се справят отлично. Смятам, че машинното гласуване ще мине много добре”, е мнението на водача на листата в Пазарджик Антоанета Цонева, която показа симулатора за машинно гласуване още при откриването на кампанията си.

Депутатът от 45-ото Народно събрание и кандидат в 23 МИР София Надежда Йорданова, чиято кауза е подобряването на изборния процес, също има наблюдения, че демонстрациите се възприемат положително.

“Хората, особено по-възрастните, са притеснени как ще се справят в деня на изборите и точно затова сме тук, сред тях, за да им покажем колко бързо и удобно може да се гласува. Отзвукът е изцяло позитивен. Хората са изненадани колко е лесно ”, коментира Йорданова.

Освен чрез таблетите, всеки желаещ да изпробва как се гласува с машина може да го направи и чрез онлайн симулатора на сайта на „Ти броиш“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови