Къде преференциите пренаредиха листите за български парламент

Даниела Добрева 14 юни 2024 в 18:13 2379 0

Пленарната зала

Снимка Архив

Пленарната зала на българския парламент.

Избирателите все по-често прибягват към използването на преференции и често пренареждат кандидат-депутатските листи, подредени по усмотрение на партийните централи. От окончателните подредба за депутати в 50-ото Народно събрание изникнаха любопитни данни, след като ЦИК обяви предпочитанията, получени от всеки един от кандидатите за народни представители на вота на 9 юни 2024 г. От тях са извадени претендентите, които са били в листите и за български, и за Европарламент, но са предпочелите да бъдат български представители в ЕП.

В Благоевград, където "Продължаваме промяната-Демократична България" взема един мандат и той е за водача Андрей Цеков, Марио Грачанов е успял не само да прескочи 7-процентовата бариера за преподреждане на листата, но и от 22-ри да стане трети. А поставеният от ръководството на ПП-ДБ под №3 Ангел Дечев е четвърти..., но отзад напред в безнадеждните резерви. Ако по някаква причина Цеков се откаже или стане министър, на негово място влиза Димитрина Хаджиева-Недина. Следвана от Радослав Динев. Останалите са под чертата и изпадат в списък Б на ЦИК. 

Подобно е положението при ГЕРБ-СДС, където веднага след водача Росен Желязков се нарежда поставеният под №22 Стефан Апостолов - прословутият син на кмета на Симитли, сдобил се с нелицеприятния прякор "Сричащия депутат". За него с преференция са гласували 20,5%. Коалицията взема в Благоевград 4 мандата, което означава, че влизат още Костадин Стойков и Георги Георгиев. Сложеният на второ място в кандидат-депутатската листа Илиан Георгиев е чак пети и засега няма шанс да стъпи в пленарната зала на НС, следван от Никола Джингаров. 

Пренареждане в същия район, макар и не толкова фрапиращо, има и при БСП за България (разполага с един мандат). Там сигурното място в парламента е за подалия оставка соцлидер Корнелия Нинова. Веднага след нея е сложената на пето място Гергана Орманлиева, получила 23,17%. В списък Б са Веселин Христов и Младен Тимчев.

ДПС разполага с 3 мандата. Така че сигурни в парламента са водачът и съпредседател на движението Делян Пеевски, Йордан Цонев и Ибрахим Зайденов, подредени според партийната заръка. За тях и за следващите в списъка преференциите са пренебрежими, далеч от 7-те процента. 

В Бургас, където ИТН, БСП и "Величие" имат по 1, ГЕРБ-СДС - 4, ДПС - 3, а "Възраждане" и ПП-ДБ по 2, класацията на ЦИК за влизане в парламента следва партийната подредба на участниците във вота.

Във Велико Търново при ГЕРБ-СДС, които разполагат с 2 мандата, се забелязва леко разместване - там сигурни за НС засега са бившият здравен министър Костадин Ангелов и Димитър Николов (с близо 14% преференции), който измества поставената на второ място Росица Димитрова. Преди нея обаче е Ивелина Гецова с 10,38%. Седмият в листата Илиян Георгиев се изкачва на пето място. 

Водачът на БСП за България Атанас Зафиров е сигурен депутат. Там столетницата е с 1 мандат. Следва третият в листата Христо Кавалски, който успява да измести втория Валентина Димова със стотни от процента.

Йордан Цонев от ДПС е първи тук, но той трябва да избере от кой район да е народен представител - Велико Търново или Благоевград. Движението разполага с 1 мандат. След Цонев се нареждат Сунай Мунков (поставен под №3 в кандидатската листа и получил 8,03%) и вторият Мастън Мастънов. 

Неуспелият кандидат за евродепутат Румен Гечев от БСП няма шанс и във Видин, тъй като партията му няма мандат тук. Без значение е и фактът, че четвъртият в листата Стефан Стефанов е успял да измести втория Найден Йонов. Стефанов е получил 13,51% преференциален вот.

Във Враца коалиция ПП-ДБ има 1 мандат. Сигурен е водачът Деница Симеонова, следвана от Галя Илиева. Любопитно е, че петата в партийната подредба Владислава Лакова се е изкачила на трето място с 10,57%. 

В Добрич, където ГЕРБ-СДС разполага с 1 мандат, сигурна е водачката Деница Сачева. Веднага след нея е Йордан Иванов, а на трето място е Илиян Станоев, нареден осми от централата. Той получава малко над 7%. 

В Кюстендил ДПС (1 мандат) сигурен за парламента е водачът Николай Златарски. След него е петият в кандидат-депутатската листа на движението Мюретин Алиев с 9,81%, който измества Георги Рангелов.

Николай Нанков от ГЕРБ-СДС е сигурен депутат от район Ловеч, където коалицията има 1 мандат. Втора е Ирина Митева, но трети е поставеният на осмо място Павлин Йотов. 

В Пазарджик от ГЕРБ-СДС влиза Екатерина Захариева. След нея е Стефан Мирев (25,84%), който измества втория Валери Вълков и директно го праща в списъка с безнадеждните резерви. Трета е Дафинка Семерджиева.

Избирателите от Перник са разместили сериозно листата на ГЕРБ-СДС (2 мандата). Водач е младежкият лидер на ГЕРБ Георг Георгиев. Но веднага след него е осмата в кандидатската листа Христина Георгиева с 22,56% преференциален вот. Трети е Стефан Маринов (9,13%), поставен на 7-о място. Предпочитанията на централите на коалицията Драгостин Пейчев и Йорданка Костадинова изпадат на 4-о и 5-о място.

Интересна е подредбата в Плевен на ИТН, която разполага тук с 1 мандат. В парламента влиза Христинка Иванова, която е изместила по преференции Александър Александров. 

В Пловдив Манол Пейков изпреварва Йордан Иванов и Стою Стоев и се нарежда веднага след водача на ПП-ДБ Асен Василев. Коалицията разполага с 3 мандата. 

В Русе водач на ПП-ДБ е Мартин Димитров и той е сигурен депутат, тъй като тук коалицията разполага с 1 мандат. Третият Иван Белчев измества поставената под №2 Рена Стефанова с двойно повече преференции (17,91 срещу 8,49%).    

Тома Биков влиза като водач от ГЕРБ-СДС в Силистра. След него веднага е Милен Делийски, който е успял да прескочи от 8-о на 2-ро място след преференциален вот. Коалицията разполага с 1 мандат тук. Трети е Ивелин Иванов.

В 23 МИР София водачът на ПП-ДБ Кирил Петков е следван от Божидар Божанов, който се издига от 7-о място. Коалицията има 7 мандата. Следват Атанас Атанасов, Вяра Тодева, Васил Стефанов, Надежда Йорданова, Венко Сабрутев. С изключение на бившия правосъден министър Надежда Йорданова (5,65%) останалите са с пренебрежимо малко преференции, като за Васил Стефанов са под 1%. 

Любопитна е подредбата при ДПС, на което се полага 1 мандат. Водач е Тимур Халилов, но веднага след него е 7-ата в партийната подредба Глория-Никол Найденова, която е подкрепена от 9,1% преференции. Следват Рахим Юмерефенди, Дин Онбаши и т.н.

В 24 МИР София, където ПП-ДБ имат 5 мандата, води Христо Иванов. Ако той изпълни заканата си и не влезе в парламента, следва Лена Бориславова, а трети е Мартин Димитров. И тук той измества по преференции третия, като се изкачва от 7-о място. Мартин Димитров обаче трябва да избере откъде ще е депутат - от София или от Русе. След него са Петър Кьосев, Йордан Терзийски, Стоян Михалев и т.н.

Елисавета Белобрадова, известна като Летящата козила Ерато, измества Кристина Петкова от второто място в 25 МИР София и е сигурен депутат от ПП-ДБ в 50-ото Народно събрание. В партийната подредба тя беше поставена под №5. Тук ПП-ДБ разполага с 4 мандата. След Петкова са Калина Константинова, Венеция Нецова-Ангова, Дончо Чернев и др.

В София-област веднага след водача на ГЕРБ-СДС Младен Маринов се нарежда деветият в кандидатската листа Валентин Милушев, който е получил 12,61% преференциален вот. Мандатите на коалицията са три. Следват Марин Маринов, Дамян Маринов, Евгени Божилов, Николай Велков и пр.

БСП за България има 1 мандат и сигурен депутат е Иван Ченчев. След него обаче е 4-ият в кандидатската листа Васил Василев, който измества с преференции Борис Дренов. 

ДПС разполага с 1 мандат тук и ако се запази сегашната подредба, влиза Цветан Енчев. Втори благодарение на преференции е Жулиен Стоянов, който се издига от 6-о място, следван от Иво Цанев и Димитър Григоров. 

В Шумен, където ПП-ДБ има 1 мандат, сигурен за парламента е водачът Николай Денков, но веднага след него с преференции е пренареден петият Захари Борачев. Нели Димитрова и Иван Иванов са следващите.

Леко разместване има и при ГЕРБ-СДС (1 мандат). Ралица Ангелова е успяла да се издигне от 4-то на 3-то място. Любомир Христов е първи, а втори - Илтер Садъков.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16