Къде е преференцията ми? Изчезна

Александър Иванов 27 октомври 2015 в 22:53 25875 23

С майка ми гласувахме в една и съща секция, за един и същ кандидат за общински съветник. След като видях днес сканирания протокол, за да разбера дали и други са гласували за него установявам, че той е получил само 1 глас, пише нашият читател Александър Иванов от Варна.

Освен липсващия глас на един от нас, протоколът е коригиран многократно, без нито един подпис да удостовери кой го е коригирал. Това е протокола от 12-та секция Варна район Одесос. http://results.cik.bg/minr2015/tur1/pdf_os/0306/030601012.pdf

Това е сканираният протокол. Ние сме гласували за 24 - РБ и 31 преференция. За тази преференция е отбелязан само един глас вместо два. На реда на РБ са отбелязани 20 гласа без преференция, зачеркнати са и са написани 4! Никакъв подпис или печат.

Изборите ги решава СИК /Секционна избирателна комисия/ ако СИК гласува грешно, обяви бюлетини за невалидни, попълни грешно протокол - няма как да се коригира и да се прави повторно преброяване. Бил съм член на комисии няколко пъти - повечето хора са пенсионери дошли за още 30-50 лв. Никой не е чел методическите оказания, а да не говорим за закона. Повечето хора не са ходели на обучение /аз лично бях на работа/ Няма изпит или проверка на знанията им. Баща ми беше на обучение, което твърди че започна с - "Кои сте били предни години на избори? Почти всички вдигат ръка - Е тази година е почти същото...

Не! Всяка година е различно, но всеки си мисли, че е същото и не чете нищо. Дори председател и зам.-председател на СИК се запознават с протоколите малко преди да започнат да ги попълват и грешат. След полунощ вече не им пука за грешките, нагласяват резултатите, за да им излезе контролата и всичко приключва. Никой не подписва с особено мнение, защото си губи 2 дни за никакви пари, а да загуби още при евентуални обяснения за някакви си 5 гласа - няма смисъл.

Членовете на СИК са хора с ниски доходи, което в повечето случаи е - ниско образовани. Приятелите и съпругата ми ми се карат защо при заплата от 1000-1500 лв. отивам да се занимавам с глупости 48 часа за пари, които получавам при 8 часов работен ден... Просто не мога да оставя нещата на тези хора! Оказва се, че щом не съм гласувал в секцията, в която съм член на комисия - гласът ми го няма. Следващия път отново трябва да съм член на комисия, за да знам че гласът ми ще бъде преброен от мен. Трябва ли всеки да е член на комисия, за да види после гласа си в резултатите от изборите? Дори не искам да коментирам как не ми даваха да гласувам за референдума, без първо да съм гласувал за общински съветници.

Коментират се промени и оставки в ЦИК, но най-важното е да се промени СИК - да има млади, образовани, разбиращи хора, които да знаят какво правят. Такива няма да се появят за 50 лв. за 48 часа без сън. Аз издържах само 28 преди да се предам в 7 сутринта, защото от 9 ме чакаше 12 часа работа, за която не мога да ползвам "платената отпуска" на ЦИК.

Всички членове на СИК трябва да се явяват на изпит, за да се провери колко добре знаят правилата за изборите.

----------

Мога да потвърдя, че в секция 57, град Шумен липсват 2 преференции за номер 15 от ГЕРБ. Сканираният протокол от ЦИК е с линк http://results.cik.bg/minr2015/tur1/pdf_os/2730/273000057.pdf, пише ни наш читател, който се е подписал с инициалите А.К.

----------

След щателна проверка, установих, че ВОТЪТ МИ НЕ Е ОТЧЕТЕН, следователно не е преброен!!!
Преференцията ми не е отбелязана в протокола от секцията! Borislav Sandov, съжалявам, брат!, пише във Фейсбук Павел Пенев. Той е приложил скрийншот от протокола на секция 224610042 в район Триадица в София.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!