Изборите в Кюстендил: Там кметът е вечен

Кристина Минчева 29 септември 2023 в 10:44 2489 0

Кюстендил

Снимка БГНЕС

Община Кюстендил

Кандидатите за кмет в Кюстендил са 10. Сред тях е един от "вечните кметове на СДС" - Петър Паунов, който се цели в пети пореден мандат.

Паунов получава и този път подкрепата на коалиционния партньор на СДС - ГЕРБ, които не издигат свой човек и го подкрепиха и за четвъртия му мандат през 2019. Тогава той спечели още на първия тур с 54%.

Юристът управлява Кюстендил от 2007 г. досега, преди това е адвокат. През 2007 г. той е издигнат от формирания около СДС десен съюз „Коалиция за Кюстендил“, в който участват СДС, ДСБ, "Атака" и други. Става кмет след втори тур, когато побеждава кандидата на БСП. Петър Паунов печели кметските избори през 2011, издигнат като кандидат от дясна коалиция „Кюстендил“. През 2015 е избран за кмет за трети пореден път, като кандидат на същата коалиция.

Срещу него "БСП за България" издига Йордан Тодоров, е адвокат по професия. Председател е на общинската структура на партията, общински съветник в местния Общински съвет.

Любопитното е, че в Кюстендил левият вот ще се разцепи, тъй като "Левицата" издига отделен кандидат - акушер-гинекологът д-р Юрий Хранов. Очаква се разделянето на левите гласове да сработи в полза на основния претендент - кмета Паунов.

Кристиян Иванчов е кандидатът на ПП-ДБ. Иванчов е юрист и предприемач. От 2004 до 2015 г. заема различни длъжности, включително и ръководни, в сферата на събирането на необслужвани кредити в една от водещите финансови институции в страната. От 2015 г. развива собствен бизнес в областта на туризма. Досега е изпълнявал длъжността заместник-областен управител на Кюстендилска област.

Мира-Йоанна Атанасова е подкрепена от "Възраждане". Тя е криминолог по професия, завършила е Криминология и социални науки в Университета в Хирона, Испания. Специализирала в експерт по интегрална сигурност, криминална психология, профайлинг и невербална комуникация. Работила е в области като частно разследване, индустриален и политически шпионаж, разследване на данъчни измами и корупционни практики.

Огнян Атанасов - Партия на зелените

Атанасов е инженер по образование и общински съветник. Той е заместник-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Стоян Иванов - Пряка демокрация

Стоян Иванов е от Кюстендил, завършил е Международни икономически отношения. Има богат административен опит в Кюстендил, страната и в чужбина.

Младен Ризов - коалиция "Алтернатива на гражданите"

Ризов е от Кюстендил, завършил е висшето си образование в Русия. Бил е общински съветник в Кюстендил. Той е и водач на листа с кандидати за общински съветници на местната коалиция "Алтернативата на гражданите".

Здравко Милев - Коалиция "Неутрална България"

Милев е с висше образование "Международни икономически отношения" и професионален опит в банковото дело. На предишните местни избори той също беше кандидат, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП.

Катя Николова - "Български съюз за директна демокрация"

Катя Николова е от Кюстендил, общественик.

Кандидатите в Кюстендил са:

Петър Георгиев Паунов - ГЕРБ

Йордан Каменов Тодоров - БСП за България 

Мира-Йоанна Миркова Атанасова - "Възраждане"

Кристиян Георгиев Иванчов - ПП-ДБ

Юрий Хранов - Левицата

Огнян Атанасов - Партия на зелените

Стоян Иванов - Пряка демокрация

Младен Ризов - коалиция "Алтернатива на гражданите"

Здравко Милев - Коалиция "Неутрална България"

Катя Николова - "Български съюз за директна демокрация"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика