Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изборите приключиха. Какво следва

Георги А. Ангелов 05 април 2021 в 16:43 9105 0

Снимка Георги А. Ангелов

Изборите приключиха. До дни ще бъдат обявени и резултатите от тях и ще стане ясно коя партия колко места в парламента ще има. Следва свикване на Народно събрание и съставяне на правителство. Процедурата е описана в Конституцията. Ето и какви са стъпките:

Новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента най-късно един месец след обявяването на изборните резултати. Ако през това време президентът не свика Народното събрание, то се свиква от една пета от народните представители.

След това президентът трябва да свика консултации с парламентарните групи и да възложи на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Тъй като ГЕРБ имат най-висок резултат, мандатът първо трябва да отиде при тях.

Ако в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет (кабинет), президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен кабинет, след седем дни президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. В Конституцията не пише, че това трябва да е третата по големина парламентарна сила, а "някоя", но при предишни ситуации се е постъпвало винаги така.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако при гласуване в пленарна зала не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори до два месеца.

Тъй като ЦИК обявиха, че в четвъртък ще обявят официално изборните резултати, можем да предположим, че парламентът ще бъде свикан най-късно в първата седмица на май.

В конституцията не са посочени сроковете, в които президентът свиква консултациите с политическите партии преди да се връчват мандатите, и тук е възможно забавяне. Такова обаче не е имало при предишните парламенти.

При най-скоростното развитие и ако Борисов получи подкрепа от други партии за офертата си за експертен кабинет, такъв може да имаме до първата седмица на май. Ако няма такава “сделка” и се мине през връчване на проучвателни мандати на още две или повече партии, процесът може да отнеме още месец без да е ясно дали резултатът ще бъде ползотворен или не. Причината е в предварителните заявки на политическите партии, според които се формират, грубо казано, три възможни коалиции, като всяка от тях не събира повече от 30%.

Друго неизвестно в ребуса е колко ще изкара евентуален експертен кабинет, като Борисов предложи вчера той да управлява до декември. По конституция президентът няма право да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство. Мандатът на Румен Радев изтича през януари, което означава, че той не може да разпуска парламента след 22 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews