Избирателите, които нямат право да участват в евровота, ще гласуват само с хартиена бюлетина

OFFNews 01 юни 2024 в 18:53 1169 1

Росица Матева

Снимка БГНЕС

Росица Матева

Избирателите у нас, които нямат право да участват в евровота заради правилото за уседналост, ще гласуват само на хартия. Това съобщи по БНТ зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

За целта при влизането на избирателя в секцията ще бъде проверено дали той има право да гласува и в двата вида избори.

Тъй като ще има само една машина в секциите, където ще се гласува и на двата вота, ЦИК взе решение, че онези избиратели, които нямат права да гласуват за ЕП, ще имат право да гласуват само с хартия. Когато отиде избирателят в такава секция, трябва да каже как иска да гласува - с машина или с хартия. Не може да каже, че иска да гласува за единия избор с хартия, за другия - с машина, обясни Матева.

Бюлетината за Европейския парламент ще е същата като за Народното събрание, с разликата, че в нея има един независим кандидат и общо 17 кръгчета с преференции. За националния парламент броят на кръгчетата с преференциите ще бъде различен в зависимост от изборния район.

Избирателите, които изберат да гласуват с хартиена бюлетина трябва най-напред да отбележат гласа си в квадратчето с номер на партия или коалиция, а след това - преференция, ако искат да дадат гласа си за конкретен кандидат", уточни Росица Матева.

При машинното гласуване гражданите първо трябва да изберат в кой вот искат да участват - дали и в двата или само в единия. След това следва екран с второ потвърждение, след който няма връщане назад, предупреди още тя.

Матева призова всички членове на секционни избирателни комисии да посещават обученията, които ЦИК организира. ЦИК взема всички необходими мерки да няма забавяне при обявяването на резултатите.

"Преброяването ще бъде по-бавно - просто са два вида избори - с хартиени бюлетини и с машини. Ще се преброяват в тези секции, в които има смесено гласуване, четири кутии с бюлетини", уточни Росица Матева.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    10212

    1

    Човека

    02.06 2024 в 17:10

    Автоматично решиха проблема с машинното гласуване в Турция. По терлици. Хартията бие наред.
    Може ли някой да каже как се определя "уседналост" и къде в избирателния списък е посочено това?
    Ще има смут в секциите пак и далавери зад пушилката.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх