Иво Божков с рекордни 5 708 преференции, но не стана съветник в София

OFFNews 31 октомври 2023 в 17:36 8987 0

Иво Божков

Снимка Фейсбук на Иво Божков

Иво Божков

С рекорден брой от 5 708 отчетени преференции Иво Божков от ПП-ДБ няма да бъде отново общински съветник в София. 

Това е вторият най-голям индивидуален резултат за цяла България след този на водача на нашата листа Борис Бонев. 5 708 надвишава общинската избирателна квота, тоест нужните гласове, за да бъде избран един съветник в София. Те са 5 352 гласа.  За съжаление, този резултат не е достатъчен, за да бъда отново ваш представител в СОС, написа Божков във фейсбук. 

Той обяснява каква е причината за този парадокс. 

До март 2019 година, за да може преференциите да пренареждат листа, беше нужно броят им да надвишава общинската избирателна квота. За ДПС и ГЕРБ, това разбира се е неприемливо, защото дава по-справедлива възможност кандидати с широка обществена подкрепа да хакват партийните листи. Съответно по предложение на ДПС, подкрепено от ГЕРБ изборния кодекс е сменен с условието кандидатът да събере 7% от гласувалите за партийна листа. Тъй като за листата на Обединени за София гласуваха 112 087 души, нашите 5 708 гласа са под нужните 7% (или 7 847 гласа), уточнява Божков. 

Искам ясно да кажа, че неизбираемото 30-то място е главно по моя вина. Като гражданска квота на една от партиите в коалицията, е очаквано партийните кандидати, зад които стоят активни партийни членове, да са пред мен. Моя е грешката, че неглижирах тази страна на политическата игра. Ходатайстването ми е чуждо и няма да спра да вярвам, че хората трябва се оценяват по техните заслуги и достойнства, а не партийната им принадлежност, пише още Божков. 

И още: 

Ето и отчета ми за лично похарчените средства за реклама по време на кампанията

250 лв. в ютюб
830 евро – 1620 лв. във фейсбук
300 лв. банер в оффнюз

Общо 2170 лв.

Освен това имах 4 билборда в София, едно единствено участие в телевизионно интервю по БНТ, онлайн интервю за Actualno и онлайн интервю за агенция "Фокус". Тези медийни участия не съм плащал, като те бяха покрити от кампанията на Обединени за София, допълва Иво Божков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!