Имаме 14 дни да заявим, че ще гласуваме по настоящ адрес

OFFNews 15 април 2014 в 12:37 2148 0

Избори

Снимка БГНЕС

На 10 май изтича крайният срок, в който гражданите, желаещи да гласуват по настоящия си адрес, могат да подадат заявление в общината. На практика това означава, че заради предстоящите празници около Великден и Гергьовден имаме 14 работни дни, в които може да уведомим общината. Това може да се случи и на 10 май, събота, когато ще отработваме почивния 2 май.

Процедурата касае избирателите, чийто настоящ адрес е различен от постоянния - например, ако по лична карта сте регистриран във Варна, а настоящият ви адрес е в София и искате да гласувате в столицата, трябва да подадете заявление.

Всеки избирател може да направи справка в сайта на ГРАО, за да провери в коя избирателна секция е регистриран. Следвайки този линк, трябва да въведете ЕГН-то си, собственото си име и изписания по-долу код за защита от спам.

Ако желаете да гласувате по настоящ адрес можете да подадете онлайн искане до ГРАО. За целта обаче е необходимо да имате цифров сертификат и валиден електронен подпис, издаден от някой от следните доставчици: "Информационно Обслужване АД", "Банксервиз" АД, "Инфонотари" ЕАД, "СПЕКТЪР" АД, "СЕП България" АД.

Ако не разполагате с "електронна самоличност", е необходимо да подадете заявление до общината, към която сте регистрирани по настоящ адрес. Бланка за на заявлението може да намерите тук. Тя трябва да бъде разпечатана, попълнена и занесена в общината, откъдето ще ви дадат отрязък за направената процедура. На изборите миналата година по закон "дописаните" по настоящ адрес не бяха длъжни да представят този отрязък в секциите, но често членовете на СИК го изискваха, така че е по-добре да сте подготвени и да го носите в изборния ден.

След като подадете заявление за гласуване по настоящ адрес, от общинската администрация уведомяват колегите си, отговорни за постоянния ви адрес, които ви изключват от секцията, където сте разпределени по лична карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови