ИДП: ГЕРБ може да има 20 кмета на областни градове

OFFNews 11 октомври 2015 в 14:21 4924 3

Снимка БГНЕС

След втори тур на местните избори партия ГЕРБ би могла да има 20 кмета на областни градове, Реформаторски блок - 3, БСП - 3 и ДПС - 1. Това е прогнозата на д-р Нено Димов, която той изказа по време на представянето на редовния месечен доклад на Института за дясна политика (ИДП).

Димов, който е председател на института, подчерта, че това не е социологическа прогноза, а политически анализ, който се базира на наблюдение на предизборната кампания. Той каза, че ако тези очаквания се потвърдят от резултатите от изборите, то форматът и формулата на управление няма да променят и правителството ще продължи да работи в стабилна политическа среда.

Докладът на ИДП анализира състоянието на политическата среда преди местните избори и взема предвид последствията от мигрантската вълна, която заля Европа през последните месеци. Според анализаторите тази вълна има потенциал да промени коренно политическата система на целия Европейски съюз.

Тенденцията за оформяне на либерално-консервативен разлом ще става все по-видима и практически ще сложи край на социалистическата идеология, която не успява да отговори на основните предизвикателства пред европейските общества.

В анализа се посочва, че ефективното позициониране по оста консерватизъм – либерализъм ще е решаващо за бъдещото на настоящите политически елити, както в България, така и в Европа.

От ИДП съобщават, че след мигрантската криза за Европа все повече ще се мисли като за цивилизационен модел, а не като за общност, чиито свръзки се крепят на либералния идеологически принцип. Според анализа християнският корен на тази цивилизация трябва да се превърне в основна характеристика на всички европейски общества.

"В този контекст, българската стратегическа линия трябва да бъде насочена към това страната да продължи да функционира като част от Западната цивилизация, като запази православния си характер и засили взаимодействието си с останалите православни общества в региона", гласи докладът.

По отношение на местните избори се посочва, че на тях всеки от основните политически играчи ще се състезава със себе си. ГЕРБ – с резултата си от предишните местни избори, БСП ще се конфронтира вътрешно, всяка от партиите в Реформаторския блок ще брои преференциите си, а ДПС от регионален играч ще се опитва да се превърне в национален.

Резултати, които могат да бъдат определени като изненадващи, биха могли да възникнат от традиционни определяни като червени крепости градове, в които личи умора на избирателите и търсене на ново развитие за общността и региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!