И пантерата Багира подкрепя кандидатът на ГЕРБ за кмет на Младост

Юлиана Ончева 20 октомври 2016 в 05:51 4523 2

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на "Младост" Мария Илиева не познава прочутата си съименичка от поп сцената. Няма и откъде - одитор е по професия, икономист по образование, с управленски амбиции.

Както стана ясно обаче на срещата й с медицински служители от детски заведения в столичния район, където на 6 ноември ще избират нов кмет, кандидатът за поста се справя доста добре и с пеенето. 

Когато групата от читалище "Бъднина" запява "Лудо младо", Илиева се включва с пълно гърло в състава. Това на финала на срещата с избиратели и преди в сестрите от детските градини да бъдат поканени на хапки и вино. След края на коктейла пък част от тях чакат тролея към домовете си, споделят "Още съм гладна, ама виното ме затопли" и минават към коментари от типа "Я, казвайте какво сте готвили, та да измисля и аз за утре". Политиката изглежда забравена, въпреки че една клошарка гледа завистливо към пликчетата им с надпис ГЕРБ и пита "Ако отида сега, дали ще дадат и на мен". Не отива и си остава без бонбон, отварачка, кибрит и химикалка, както и без агитационни материали за вота. 

Плътно до Илиева по време на срещата е бившият кмет на "Младост" от ГЕРБ д-р Цвета Авджиева, която подаде оставка след протести и по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Сестрите обаче очевидно са сред доволните от управлението й - гледат я с респект, ръкопляскат й на всяка дума и въртят дискусията повече към благодарностите си към нея, отколкото към кандидата за поста й. Илиева усеща настроението и реагира - Да не ви притеснява това, че съм икономист, винаги съм на разположение да обсъдим проблемите ви, уверява тя. Единственият, поставен на масата в залата от сестрите, е за неспазване на работното им време, предвидено в колективните трудови договори, от някои директори на детските заведения. "Д-р Цвета Авджиева ... " започват да обясняват присъстващите на срещата, а депутатът Валентин Николов обобщава "Зад Мария Илиева стои много силен екип, начело с кмета Фандъкова". Той не пропуска да уточни, колко важно е за всеки кмет да има подкрепа сред другите власти, каквато Илиева има и сред мнозинството съветници в СОС, правителството и парламента. В залата са общинските съветници Валя Чилова, Йордан Господинов, д-р Веселин Милев. 

Мария Илиева представя един от акцентите в програмата си - разработването на 17-те дка зад първия православен храм в Младост, където ще се гради и ритуален дом, както и парк. Останалата част от сценария е музикална програма - зад пулта в резиденция Тера е Развигор Попов, в залата е и Мими Иванова. Две момиченца от "Талантите на "Младост" изпълняват "Облаче ле, бяло" и песента от филма за руската принцеса "Анастасия", а рускинята Раиса извива глас три пъти. Водещият я представя като тигрица, а тя уточнява, че като по-млада я наричали Багира - като пантерата, приятелка на Маугли от "Книга за джунглата" на Ръдиърд Киплинг. Вярвам на Мария Илиева, ще гласувам за нея, обявява Раиса-Багира. 

В репертоара на състава от Читалище "Бъднина" пък звучи "Чуди се хубава Яна отде да мине, кой път да хване". 

Срещата завършва с покана за нова на 27 октомври, пак сред лукса в резиденция Тера. 

Мария Илиева е магистър по икономика със специалност „Контрол и анализ на фирмената дейност”. Магистър е и по публично управление от Университета в Лиеж, Белгия. Завършила е двугодишен квалификационен курс по специалност „Право” с квалификация „Търговски прокурист и пълномощник”. Специализирала е „Контрол, оценка и одит на публичните разходи” в Националното училище по администрация (ENA), Франция. 
Започнала е кариерата си като одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, след което е работила като одитор в Сметната палата. Притежава богат управленски опит, придобит на ръководни позиции в организации от различни сектори, сред които Комисията за финансов надзор, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Националния осигурителен институт. Представлявала е България в Одитния регулаторен комитет към Европейската комисия и Международния франкофонски институт за финансова регулация. Член е на Института на вътрешните одитори и Асоциацията на експертите за борба с измамите – САЩ.
Владее френски, английски и руски. Омъжена, с две деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews