И Юнкер спомена Шенген в предизборните обещания

OFFNews 27 април 2014 в 14:41 3606 3

Жан Клод Юнкер

Кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия - Жан Клод Юнкер, държа предизборна реч по време на откриването на кампанията на ГЕРБ, което се проведе в зала "Арена Армеец" в София.

Подобно на своя основен опонент - кандидатът на социалистите за председател на ЕК Мартин Шулц, Жан Клод Юнкер също "се заигра" с един от най-важните въпроси за България - членството в Шенген.

"През следващите пет години ЕС ще решава дали България ще стане пълноправен член на Шенген - нещо, за което аз лично много силно се надявам да стане. Аз, както и ЕК, съм наясно, че България изпълнява условията за членство в Шенген, затова е крайно време българските граждани да имат възможност да използват правото си на свободно придвижване - едно от най-големите достижения в европейския проект. За мен това е нещо, което не подлежи на какъвто и да е коментар", каза Юнкер.

Той изрази надежда, че през следващите пет години ще бъде прекратен и мониторинговият механизъм, с който ЕК следи правосъдната система в България.

Юнкер не пропусна да спомене и енергийната зависимост на Европа от руския газ. Той подчерта, че няма да допусне никога повече българите да останат без газ посред зима. Според кандидата на ЕНП за председател на ЕК ситуацията в Украйна е показала, че Европа трябва да има единна позиция при преговорите за енергийни доставки. 

"Събитията в Украйна сочат, че не би трябвало да проявяваме наивност за намеренията на Русия. Русия в момента изпитва Европа. Путин знае много добре, че не желаем война. Няма човек в Европа, който да иска война. И аз не искам война, защото знаем какво струва това. Но не можем да допуснем да му се размине", каза Юнкер.

Той не пропусна да коментира и факта, че "Атака" откри предизборната си кампания в Русия.

"Мисля, че е много показателно, че в днешно време дясноекстремистки партии в цяла Европа защитават и дори се възхищават от действията на г-н Путин. Партии, които защитават действията и симпатизират на хората, поставили закона на силата над силата на закона, не би трябвало да бъдат избирани в парламентите и определено не би трябвало да са коалиционни партньори на правителствата", заяви Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!