Христо Иванов пред българи в Америка: Българската диаспора е извор на възможности за развитие

OFFNews 20 март 2021 в 20:46 2425 1

Демократична България” си поставя за цел да наложи в националния политически дебат необходимостта да се гарантират веднъж завинаги равните права на сънародниците ни в чужбина да участват в политическия дебат, да гласуват, да бъдат представени.

Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов на онлайн среща с българи от САЩ и Канада, организирана от групата “Българи в САЩ”, която инициира и кампанията “Имаш право на България”.

Той изтъкна очевидния факт на надигане на българите в чужбина, видим както от протестите това лято, така и от рекордния брой заявления за гласуване зад граница. По думите му въпросът сега е как тази енергия да се превърне в гласове, не за конкретна политическа сила, а изобщо в участие в изборите. Изрази мнението, че включването на българите зад граница в политическия и обществения живот в страната е сигурен начин да се постигне демократизация.

“Втората ни цел е България да не живее с мисълта, че това че има дисапора е някаква трагедия, национална криза, катастрофа. Единственото, доминиращо българския политическия дебат, е, че ние трябва да ги върнем. Време е като общество и като политици да свикнем, че това ще бъде положението и това положение всъщност е извор на ресурс, на богатство, на възможности за развитие”, каза още  Иванов.

България ще бъде страна, преляла отвъд своите физически граници. Тя трябва да се научи не просто да разчита на връщането на икономически ресурс тук, а да стимулира определен оборот – интелектуален, културен, икономически, човешки, да създаде постоянни канали за връзка, административни удобства, така че да може да съществува като една, както ние я наричаме, Голяма България. Ние изхождаме от мисълта, че там, където има и един български гражданин, който иска да запази връзка със страната си, българската държава трябва да си постави за цел да направи тази връзка възможна, заяви той.

Иванов посочи усилията на “Демократична България” за въвеждане на дистанционно гласуване, идеите за избирателен район “Чужбина” и въвеждането на електронно управление като стъпки за приобщаването на българите зад граница към ставащото в страната.

“Нашият законодателен пакет, насочен към въвеждането на дистанционно гласуване и електронно управление, е готов и ще го внесем в първия ден на Народното събрание. Няма да губим нито минута от това да налагаме дневен ред”, каза съпредседателят на “Демократична България”.

Като други приоритети на “Демократична България” той посочи икономическите мерки, насочени към преодоляване на ефектите от ковид кризата, прилагането на ваксинационен план, намаляването на административното бреме за българите чрез въвеждане на работещо електронно управление, реформирането на администрацията, регулаторите и съдебната система, осигуряването равен достъп до качествено образование от всяко дете и др. Христо Иванов призова българите в чужбина, ако не могат да гласуват на парламентарните избори, да се обадят вкъщи в България и да убедят близките си, че е важно да отидат до урните.

“Обадете се вкъщи, поговорете с близките си. Не можем да си позволим в името на съдбата на България равнодушие, пасивност, гледане отстрани. Този път трябва да участваме. Всички ние имаме право на една по-добра България”, каза Иванов.

Парламентарни избори 2021 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови