Христо Иванов: ДБ няма да обикаля централите, за да търси подкрепа за съставяне на правителство

При различна избирателна активност може да се получи голяма разлика в картината, прогнозира съпредседателят на ДБ

OFFNews Последна промяна на 29 март 2021 в 10:22 4216 0

Демократична България няма да обикаля централите на ГЕРБ, БСП и ДПС, за да търси подкрепа за съставяне на правителство и няма да подписва коалиционни споразумения. Тя ще търси сътрудничество на базата на приоритети и едва при постигането на съгласие по тях ще влезе в управлението.

Това обяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов пред Нова тв.

Той посочи, че за коалицията влизането във властта не е самоцел.

"Влизането в управлението е цел само дотолкова, доколкото успеем да реализираме основните цели. Няма да участваме в смяната на фасадата. Необходима ни е дълбока промяна на държавността. В нашето коалиционно споразумение е записано, че няма да подкрепим управление на БСП, ГЕРБ и ДПС", каза Иванов, който е водач на листата в 25-и МИР в София и в Пловдив-град.

"Ако президентът ни даде шанс, ще се опитаме да съставим управление на приоритети. А голяма част от тези приоритети вече сме превърнали в законодателна инициатива. Не търсим декларативно подкрепа, а на базата на конкретни разписани проекти", добави той.

На въпрос за легитимността на изборите Христо Иванов заяви, че Демократична България няма да оспори резултатите от вота, само защото може да не съвпаднат с очакванията ѝ. Той обаче отново напомни, че заради действията на управляващите и ЦИК е възможно новият парламент да няма необходимата легитимност и да се окаже мъртвороден.

"При различна избирателна активност може да се получи голяма разлика в картината. Тя ще е драматична при активност под 2 милиона и при активност над 3 милиона души. За съжаление управляващите не предприемат никакви мерки, за да може да се осигури едно нормално протичане на изборния процес, в който всеки български избирател да може да даде гласа си и да се чувства спокоен, че може да го направи по един безопасен за него начин", заяви Иванов.

"Точно обратното – прави се всичко възможност избирателната активност да бъде потисната. ГЕРБ и ДПС имат интерес да я потискат заради "трите кита", на които се крепи тяхната власт - корпоративният, купеният и контролираният вот. Докато ние се стремим да не допуснем легитимността на вота да бъде поставена под съмнение и към осигуряване на нормални условия за гласуване", посочи Иванов.

И допълни, че вината за сложните протоколи за предстоящите на 4 април парламентарни избори се носи от мнозинството в ЦИК от ГЕРБ и ДПС. "Държавната фирма „Информационно обслужване“, чието ръководство е близко на ГЕРБ, например чакаше цели две седмици, за да сигнализира са сложността в протокола", коментира Христо Иванов.

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови