Гледайте на живо: Започва броенето на бюлетините, камерите са включени

OFFNews 09 юни 2024 в 20:34 2977 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Изборите за Народно събраниие и Европейски парламент приключиха. Започва броенето на бюлетините, което може да се следи на живо. Промяната влезе в сила след прекрояването на Изборния кодекс в 48-ото НС.

Всеки избирател може да следи броенето в реално време тук. Можете да откриете секцията си по адрес или по номер.

Какви са инструкциите за видеозаснемането?

След обявяване на гласуването за приключило член на секционната избирателна комисия трябва да постави устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане на стойката от комплекта. 

Председателят на СИК включва устройството за видеонаблюдение, след което сканира QR кода от плика, съгласно предоставените инструкции. Следва устройството за видеонаблюдение да се постави върху масата, на която ще се извършва преброяването на бюлетините по начин, който осигурява видимост към всички действия на СИК.

Според Методическите указания на ЦИК за точното отчитане на резултатите и за целите на видеонаблюдението е необходимо да се пази тишина при отчитане на всеки глас. Трябва да се виждат бюлетините и да се прочита отбелязаното в тях.

Член на СИК следи за работата на устройството. В случай на прекъсване, QR кодът се сканира отново. Устройството за видеонаблюдение се изключва след подписване на протоколите на СИК от всички членове на СИК и обявяване на резултатите от гласуването.

След подписването на протоколите и обявяването на резултатите председателят на СИК изключва устройството за видеонаблюдение, след което устройството за видеонаблюдение, заедно със стойката, зарядното устройство и инструкцията с QR кода се опакова в пакет, върху който се поставя надпис: "Устройство за видеонаблюдение на СИК".

Пакетът се подписва от членовете на СИК и се подпечатва с печата на СИК. Пакетът с устройството за видеонаблюдение, както и чувалите с бюлетините и другите изборни книжа, се отнасят в Районната избирателна комисия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика