Глас Народен: НЗОК да заплаща 75% от стойността на лекарствата за социалнозначимите заболявания

OFFNews 24 септември 2022 в 10:51 2371 1

избори

Снимка ПП "Глас народен"

ПП "Глас народен", парламентарни избори

Цел номер 1 за ПП "Глас Народен" в сферата на здравеопазването е преструктуриране на лекарствената политика, като се увеличи частичното реимбурсиране на лекарствата за най-масовите заболявания от 25% на 75%, съобщиха от партията.

По данни на СЗО и Световната банка българинът доплаща за здравеопазване цели 40% в сравнение със средната стойност за ЕС – 15,5%. Доплащането за лекарства пък е приблизително 78% от общото доплащане.

В момента над 840 000 души у нас закупуват лекарства за домашно лечение по Здравна каса, като 93% от тях са за сърдечносъдови заболявания. Същевременно заплащането от страна на Касата при 19% от тези медикаменти е едва 25% при това най-ниска цена. Което означава, че макар в тази група да има продукти, които могат да струват както 1 лев (най-ниска цена), така и 25 лева, то при всички положения заплащането от страна на Касата ще 0,25 лв.

Резултатът от изискването за значително доплащане от страна на пациентите, много често води до отказ от лекарствено лечение по финансови причини, а като вторичен ефект от увеличаване на разходите на НЗОК за други по-скъпи терапии, заплащани на 100% и до увеличаване на болничните разходи.

Затова ПП Глас Народен предлага обръщане на пропорциите в доплащането от страна на пациентите, което (по данни на НЗОК) ще доведе до увеличаване на разходите ѝ с 46 млн. лв., но и с толкова по-малко ще заплащат здравноосигурените лица, обърнали се към системата.

Това ще гарантира редовно приемане на терапията от пациентите, което пък ще доведе до намаляване на разходите на Касата за болнична помощ и лечение на последващи усложнения.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Парламентарни избори 2022 г.

Платена публикация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови