Франция дава статут на изключение от мерките срещу COVID за желаещите да гласуват българи

OFFNews Последна промяна на 25 март 2021 в 10:22 1041 0

Франция е информирала с вербална нота нашето външно министерство, че предоставя статут на изключение от действащите на нейна територия общонационални и регионални ограничителни мерки за българските граждани, решили да упражнят правото си на вот на 4 април 2021 г.

От режима на изключение могат да се възползват гражданите, които ще гласуват в избирателните секции в градовете Париж, Лил и Ница, намиращи се в т. нар. департаменти, поставени под „засилени мерки" (départements soumis à des "mesures renforcées"), където придвижването е ограничено в радиус до 10 км от дома, и на които се налага да се придвижат на по-дълго разстояние от определеното в ограниченията.

Те следва да попълнят Атестация за придвижване по изключение в департаментите, поставени под „засилени мерки" между 6 ч и 19 ч (Attestation de déplacement dérogatoire dans les départements soumis à des "mesures renforcées" entre 6h et 19h), в която да се маркира позиция „10. Призоваване по съдебни или административни причини" (10. Convocation judiciaire où administrative).

Формулярът е достъпен на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк:

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement

Освен Атестацията за придвижване в департаментите със „засилени мерки", българските граждани, които ще гласуват на 4 април 2021 г., следва да разпечатат и да носят със себе си копие на френската вербална нота № 2021-0144818/PRO/PIDC, документ за самоличност или удостоверение за адресна регистрация.

Копие на нотата може да бъде изтеглено от тук: https://www.mfa.bg/embassies/france/news/28999

Напомняме на българските граждани, че за придвижване след 19:00 ч. навсякъде във Франция се изисква и Атестация за придвижване след вечерния час (Attestation de déplacement dérogatoire „couvre-feu"), в която следва да се маркира позиция „5. Призоваване" (5. Convocation). Атестацията е достъпна сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement

Обръщаме внимание, че направените изключения са валидни единствено и само по повод упражняване правото на глас на българските граждани на 4 април 2021 г.

Във Франция българските граждани имат възможност да гласуват в 18 избирателни секции, чиито адреси са публикувани на сайта на МВнР на: https://mfa.bg/embassies/france/ns2021/3830

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови