Фандъкова предлага 7 технологични училища да се създадат в страната

Децата да учат програмиране, иновации и изкуствен интелект в тях

OFFNews 28 май 2024 в 13:09 1686 0

Фандъкова

Снимка Фейсбук на Фандъкова

Седем технологични училища да се създадат в различни региони на страната - средни училища, в които се изучават компютърно програмиране, иновации и изкуствен интелект. 

Това е критично важна задача, която трябва да реализираме в следващите 4 години. Аз лично ще работя за това, обяви бившият кмет на София и кандидат за депутат Йорданка Фандъкова. Поехме този ангажимент пред Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ и бизнесите, които той представлява, заедно с колегите Рая Назарян, Ева Майдел, Владимир Данаилов и Осман Ислямов, уточнява тя във фейсбук. 

Технологичните училища ще бъдат създадени по модела на ТУЕС и технологичното училище в Бургас. 

STEM-кабинетите във всяко училище са важни, за да могат всички ученици да усвояват необходимите умения по наука, технологии, инженерство и математика. Технологичните средни училища, до които имат достъп ученици от цялата страна, са следващата стъпка за обучение на млади хора не само като ползващи технологиите, а като тези, които в следващите години ще създават нови продукти, смята Фандъкова.

България може да бъде един от центровете, които създават новите технологични решения. Затова са нужни инвестиции в децата ни още сега, защото огромният потенциал на България са децата и младите хора, пише още Фандъкова. 

В започналото световно технологично състезание, както казва Добри, има само победители и няма второ място. Ние имаме капацитет да бъдем сред победителите като нация, но трябва да си свършим работата. А това означава инвестиции в образованието, което създава таланти, с акцент върху технологичната грамотност, заявява тя. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?