Емил А. Георгиев: Електронното гласуване е шанс и за родния IT бизнес

OFFNews 22 октомври 2015 в 16:47 3435 1

Емил А. Георгиев

Емил А. Георгиев е роден през 1974 г., по професия е адвокат и представител по индустриална собственост в собствената си кантора.Работи на пресечната точка между правото и информационните технологии. Активист за гражданска и политическа промяна. Един от основателите на ДЕОС и кандидат за общински съветник от партията.

Електронното гласуване в три важни предимства, според Вас?

Първо, гласуването ще е по-бързо, по-удобно и ще дава повече възможности на повече хора. Второ, то ще допринесе за разбирането на ролята на информационните технологии в нашия живот. Живеем в 21-ви век, в условията на информационно общество и икономика на знанието, в която главното работно средство ще бъде компютър с достъп до интернет. Апропо, връзката между въвеждането на електронното гласуване и покачването на компютърната грамотност е потвърдена от едно изследване на Съвета на Европа, което се отнася до естонския модел. На трето място идва значението за българския ИТ бизнес, който ще има главната роля в изграждането на платформата за електронно гласуване и в обслужването на нейната техническа поддръжка.

Защо е нужен референдум за въвеждането на електронно гласуване?

Принципно тук решението трябваше да дойде от парламентарно представените партии, но те се уплашиха и отказаха да поемат нужната отговорност. Така референдумът остана последната възможност за нас, гражданите, да задължим народните представители да приемат необходимите изменения в изборното законодателство, така че да имаме и електронен вот.

Моля обяснете накратко какво е референдумът и кой има право да гласува в него?

Референдумът е елемент на пряката демокрация, с който гражданите могат да участват в решаването на въпроси с национално значение, които иначе са от компетентността на Народното събрание. За съжаление не само законодателството у нас прави референдумите почти невъзможни, но и с поведението си парламентарно представените партии показват, че нямат никакъв интерес от провеждането на този за електронното гласуване.

Важно е да се знае, че право да гласуват на референдума на 25 октомври имат всички български граждани с избирателни права, независимо дали живеят в България или в чужбина.

Само за българите в чужбина ли ще е удобно и важно да има електронно гласуване?

Знаете ли, наскоро разговарях с хора от Исперих, Дулово и Силистра. Строителни работници тук, в София. Довериха ми, че по време на избори не искат да се прибират там, защото ги очаква стройната организация на десетниците и стотниците и практически е невъзможно да не се гласува за една определена партия. А те отдавна не я подкрепят и не искат да гласуват за нея. Така единствената им възможност е да не се прибират у дома. Сега представете си, че ако имахме електронно гласуване тези хора биха могли да гласуват по съвест и вътрешно убеждение.

Иначе е ясно, че че електронният вот ще е от голяма полза за онези български граждани в чужбина, които живеят далече от дипломатическите ни представителства или поради други организационни причини не успяват да гласуват. Извън тях в най-голяма степен удобство ще има и за хората у нас, най-вече младите, които не поддържат актуална адресна регистрация и не гласуват, защото не искат само за това да пътуват до родните си места.

Какво пожелавате на българите за 25-ти октомври?

Пожелавам здравият разум да надделее над гласа на страха и омразата. Призовавам всички имащи право на глас да идат да гласуват и да гласуват с “да“!

Информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 25 октомври 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки