Екзакта: 70% от избирателите ще гласуват с машини

Юлиана Ончева 31 март 2023 в 12:26 3528 1

Екзакта

Снимка Екзакта

Проучване на Екзакта.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 април, 70% ще гласуват с машина, а 30% - с хартиени бюлетини. 

41% от българите декларират, че 100% ще гласуват на вота в неделя. Известен ръст на активността може да дойде от деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но все още не са решили за кого. Те са 13% от имащите право на глас, показват данните в социологиечско проучване на Екзакта Рисърч Груп.*

Към 26 март най-висока е мобилизацията сред електората на ДПС. В крайната фаза на кампанията ПП-ДБ работят не само с ядрото от избирателите си, но търсят и подкрепа сред своя потенциален електорат. ГЕРБ-СДС като че ли по-скоро залагат на работа с твърдия си електорат.

Под средната готовност за гласуване социолозите регистрират сред жителите на столицата, както и сред населението на областните центрове. Усилията на партиите и коалициите за повишаване на избирателната активност както в София, така и в големите градове, се оказват много важни за крайния резултат от вота.

Пет политически формации със сигурност влизат в 49-тото Народно събрание. 

За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26,2 на сто сред твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да гласуват, а за ПП-ДБ - 25,6 на сто. 13,7 процента биха гласували за ДПС, 12,8 на сто - за "Възраждане", 7,4 на сто - за "БСП за България". Проучването показва, че 3,7 на сто от твърдо решилите да гласуват биха подкрепили "Левицата!", 3,3 процента - "Български възход", а "Има такъв народ" - 2,9 на сто. Данните са преизчислени без отговора "Не подкрепям никого". Според данните с "не подкрепям никого" заявяват, че ще гласуват 3,9 на сто. 

----------------------------------

Настоящото национално изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 21 до 26 март 2023 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю. 

Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията.

Настоящите данни не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5921

1

pisnamiotmutri

31.03 2023 в 13:28

Те социолозите си свършиха работата като отказаха колебаещите внушавайки, че разликата между престъпниците от ГЕРБ попаднали в Магнитски с обединението ПП и ДБ е под 1%.