Диян Стаматов: Традиционните родителски срещи са отживелица

OFFNews 12 октомври 2023 в 14:57 2850 0

Диян Стаматов

Снимка Фейсбук на Диян Стаматов

Диян Стаматов

Във времето на новите технологии в ръцете на училището е да се опита да направи промяна в комуникацията с родителите на учениците си. Познатите на всички ни традиционни родителски срещи в този формат са отживелица и най-добре в София и в големите населени места да ги изпратим спокойно в миналото. 

Това написа Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София и кандидат за кмет на столичния район "Изгрев", във фейсбук.

Заслужава си да съхраним едно общо събиране в началото на годината, за да представим правилата на училището, да представим новостите, да се запознаят родителите с учителите. Ако успеят да стигнат до взаимно споразумение за общите цели в училище, би било постижение. Комуникацията чрез електронния дневник е достатъчна при добро и практично използване - така всеки родител получава наситена и реална информация за оценки, отзиви, домашни, поведение, закъснения, отсъствия и много съобщения, обяснява Стаматов. 

Според него това обаче не е достатъчно. 

"Всеки класен ръководител има регламентиран час за консултации и срещи с родители. Този един ден в седмицата е достатъчен да бъде рационално осмислен и запълнен с ползотворни срещи. Един простичък график за разпределение на срещите с родителите, подготвен след проведен разговор - покана с родителите. Може да се даде възможност за един час да бъдат проведени срещи с до двама, трима родители. Да бъдат представени натрупаните отзиви за децата им, да бъдат споделени позитивите, но и пропуските в подготовката на учениците. Да се отдели малко, но лично и специално внимание на всеки родител с достатъчно конкретна информация. Нещо, което е важно за всеки родител и е полезно за двете страни. Такава практика има в много страни. Когато тя е добре обмислена, носи само позитиви за всички в училище", пише още Диян Стаматов. 

И подчертава, че този модел вече работи в 119 СУ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика